РАСЕЉЕНИМ СРБИМА НЕ ДАЈУ ДА ОБЕЛЕЖЕ СЛАВУ: Нови терор Приштине и Аљбина Куртија

Д.З.

11. 06. 2022. у 11:45

ГРУПИ од 50 верника, Србима расељеним са простора општине Сува Река забрањено је да сутра присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију.

РАСЕЉЕНИМ СРБИМА НЕ ДАЈУ ДА ОБЕЛЕЖЕ СЛАВУ: Нови терор Приштине и Аљбина Куртија

Фото: Архива Новости/Н. Скендерија

- Овакав гест представника Приштине јасно показује да Срби нису добродошли на простор Косова и Метохије ни славу да обележе и гробове да посете, а камо ли да им се гарантује безбедан повратак у етнички очишћеним срединама - наводи Канцеларија за КиМ.

Представници Привременог органа и организатори пута су, наведено је, уредно, још 8. јуна обавестили припаднике полиције тзв. Косова да група расељених верника жели да у Мушутишту 12. јуна обележи храмовну славу и присуствује сечењу славског колача на остацима и развалинама Цркве Свете Тројице.

Међутим, стигао је негативни захтев на њихову молбу да им полиција пружи безбедносну подршку без које је немогућа реализација пута у овој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили, навела је Канцеларија за КиМ.

За расељене Србе који су до 1999. године живели у Сувој Реци, а коју су не својом вољом морали да напусте, "обилазак остатака храма и присуство на храмовној слави представља велико духовно окрепљење".

- Коме сметају верници и ходочасници и за кога они представљају опасност? Реч је о још једном терору и иживљавању Аљбина Куртија преко његових полуга власти у Приштини који не жели да на КиМ буде нити једног Србина - оценила је Канцеларија за КиМ.

Како је саопштено, колико год се Београд трудио да гради мостове сарадње, овакав однос власти привремених институција у Приштини према преосталим Србима или повратницима, то обесмишљава и у темељима поткопава.

БОНУС ВИДЕО - БОГАТСТВО ЈЕ САМ СТЕКАО И ОСТАВИО СВОМ ОТЕЧЕСТВУ: Пре 219 година рођен је Капетан Миша

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

МИШИЋ НА БРЕГАЛНИЦИ: Како је албанска побуна пензионисала Жућу