НИЈЕ ОДГОВОРИО НА ПИТАЊЕ: Да ли је ЕУ "санкционисала" и политички дијалог са Русијом и да ли мера важи за све или само за српске званичнике

Танјуг

07. 06. 2022. у 23:16

ПОТПАРОЛ ЕУ, Петер Стано, каже да ЕУ очекује од Србије да, у светлу ”војне агресије на Украјину”, неће даље јачати своје везе са Руском Федерацијом и да ће, као земља кандидат за чланство у ЕУ прогресивно усклађивати своју политику према трећим земљама са политикама и ставовима Уније, укључујући и уведене санкције.

НИЈЕ ОДГОВОРИО НА ПИТАЊЕ: Да ли је ЕУ санкционисала и политички дијалог са Русијом и да ли мера важи за све или само за српске званичнике

Фото: Printskrin

 - ЕУ жели да рачуна на Србију као на искреног кандидата и поузданог европског партнера за заједничке принципе, вредности, безбедност и просперитет, нагласио је Стано за Тан‌југ.

У саопштењу прослеђеном Тан‌југу, а поводом јучерашње забране прелета авиона шефа дипломатије Руске Федерације, Сергеј Лаврова, до Београда, Стано поздравља ”практичну примену санкција” од стране Албаније, Севрене Македоније и Црне Горе и наглашава да је потпуно усклађивање са ЕУ спољном и безбедносном политиком ”снажан сигнал посвећености партнера заједничким вредностима и интеграцији у ЕУ”.

Истовремено, у свом саопштењу Петер Стано не одговара на питање Тан‌југа да ли је ЕУ "санкционисала" и политички дијалог са Русијом и да ли та мера важи за све или само за српске званичнике.

Уместо тога, Стано додаје да ЕУ не жели да коментарише "непримерене опаске" Сергеја Лаврова као ”некога ко се налази на листи санкција ЕУ” и једног од ”најгласнијих промотера и присталица нелегалне руске агресије на Украјину” .

- Мере против њега укључују забрану путовања, забрану његовог уласка у ЕУ и земље чланице. ЕУ и низ земаља чланица примењују санкције које забрањују руским авионима да прелете њихову територију. Ми поздрављамо потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући и санкције, од стране наших партнера са Западног Балкана и њихову практичну примену што је показано кроз забрану прелета Лавровљевог авиона, наводи Стано.

Портпарол ЕУ закључује да су санкције ЕУ против Русије и ”морални и политички став” суочен са потпуним непоштовањем Повеље УН и међународног права.

БОНУС ВИДЕО: ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ": Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (9)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну