ПАРЛАМЕНТ ПРВИ ПУТ БЕЗ АЛБАНАЦА: На поновљеним изборима у Великом Трновцу, код Бујановца, представници мањине нису добили довољно гласова

Танјуг

28. 05. 2022. у 19:52

ПРВИ на листи Коалиције Албанаца долине Шаип Камбери није успео да избори посланичко место у новом сазиву Скупштине Србије, пошто је на други пут поновљеним изборима у Великом Трновцу, код Бујановца, освојио 598 гласова, а за освајање мандата било му је потребно 611 гласова.

ПАРЛАМЕНТ ПРВИ ПУТ БЕЗ АЛБАНАЦА: На поновљеним изборима у Великом Трновцу, код Бујановца, представници  мањине нису добили довољно гласова

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Тако сада први пут после 15 година неће бити ниједног албанског посланика у Скупштини Србије.

Камбери је за Кљан Косова оценио да је то последица подела међу албанским партијама, додајући да су то урадили, како је навео, "ђаволи из редова Албанаца".

Камбери је рекао да је шест гласова у Великом Трновцу, где живе Албанци, добила Социјалистичка партија Србије и да је било још 10 неважећих гласова.

На другом поновљеном гласању на парламентарним изборима на бирачком месту 6 у Бујановцу (Велики Трновац) у петак, највише гласова освојила је листа Коалиција Албанаца долине - 598 док је СПС освојила шест, саопштила је "Црта". Следе листе "Албанска демократска алтернатива" са два гласа и листа "Милош Јовановић - Нада за Србију" са једним освојеним гласом. Преосталих 15 изборних листа нису освојиле ниједан глас. Неважећих листића било је 10. Гласало је укупно 618 од 1.089 бирача са правом гласа, односно 56,7 одсто, што је мање него на претходно поновљеном гласању, када је забележена излазност од 64 одсто.

"Црта" наводи да је поновљено гласање обележила атмосфера неповерења међу члановима бирачког одбора, која је резултирала и повременим вербалним сукобима и краћим прекидом гласања. Забележене су и поједине неправилности, али су оне значајно мањег обима од оних које су примећене на претходном поновљеном гласању, 28. априла. Током дана посматрачи "Црте" су забележили покушаје кршења процедура од стране појединих бирача који су хтели да гласају више пута, затим да гласају иако се не налазе у бирачком списку, али је бирачки одбор успео да их у томе спречи. Бирачки одбор је спречио и један покушај гласања са туђом личном картом.

НЕПРАВИЛНОСТИ

"Црта" је саопштила да су забележени и случајеви да поједини бирачи нису могли да гласају јер су се нечији потписи нашли на њиховим местима у изводу из бирачког списка. Повремено су на бирачком месту била неовлашћена лица, док је током целог дана испред бирачког места било приметно окупљање и задржавање већег броја непознатних људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)