ИДЕМ У ХАГ, НИСАМ ДУГО БИО: Војислав Шешељ и још седморо његових сабораца добили позиве за саслушање због објављивања тајних података

С. РАЈКОВИЋ/М. СТАНОЈКОВИЋ

24. 05. 2022. у 21:00

ПРЕДСЕДНИК Српске радикалне странке Војислав Шешељ поново је мета Механизма за кривичне судове, правног наследника Хашког трибунала. Њему је у уторак уручен позив за саслушање о наводном "кршењу правилника о необелодањивању тајних података и идентитета заштићених сведока". Осим њега, на списку се нашло још и седам садашњих и бивших чланова тима његове одбране: Љиљана Михајловић, Огњен Михајловић, Миљан Дамјановић, Марина Ристић, Немања Шаровић, Марина Рагуш и Мирољуб Игњатовић.

ИДЕМ У ХАГ, НИСАМ ДУГО БИО: Војислав Шешељ и још седморо његових сабораца добили позиве за саслушање због објављивања тајних података

Шешељ приликом повратка из Схевенингена / Фото Н. Фифић

Како је за "Новости" потврдио лидер радикала, реч је о спремању оптужнице у вези са објављивањем тајних докумената Хашког трибунала и имена сведока у његовим књигама. На позив, како каже, намерава да се одазове, као што је и предвиђено 1. јула:

- Више од 50 књига сам објавио са документима Хашког трибунала. Ово видим као притисак на нас, а не на Србију, јер по закону о сарадњи се не могу испоручивати за непоштовање суда. Позив сам примио иако није био уредан. Један документ је био на енглеском језику, а други на латиничном писму, али без свих знакова, јер вероватно нису имали сва слова на писаћој машини. Примио сам позив јер нисам хтео да цепидлачим. Намеравам да одем тамо, нисам био дуго.

Према речима Дамјановића, који је такође на листи, овај позив показатељ је да Западу сметају српски радикали и да ће се радо одазвати позиву за саслушање које је заказано за 30. јун јер, каже, нема од чега да бежи:

- Шешељ је већ једном растурио тај Хашки трибунал и надамо се да ћемо ми још једном имати прилику да га докрајчимо. Позив је смешан, он је написан као да се играло дете. Наравно, консултоваћемо се, направићемо стратегију. Нема потребе да кријемо, ми сматрамо да је то нелегалан суд и да као такав нема право да покреће овакве поступке. На крају крајева, не желимо да властима правимо некакав проблем, јер нема шта да нам нађу. Доказаћемо да је ово само фарса.

Ипак, бивши функционер радикала, а садашњи председник Покрета Љубав, вера, нада Немања Шаровић одбио је да прими позив, а снимак разговора са полицајцем који му је закуцао на врата, обелоданио је на "Твитеру".

- Пре месец дана добио сам позив од људи који су се представили као хашки истражитељи и на лошем српском тражили су да се састану са мном. Наравно, то сам одбио и сада су ми полицајци закуцали на врата да ми уруче позив. Одбио сам јер је један био на енглеском, а други на латиници без свих словних знакова, а чак ни на једном од њих није било моје име. Они су по закону дужни да уруче позив на службеном ћириличном писму. Не знам о чему је реч, јер Механизам нема надлежности да покреће такве поступке, пошто су сви процеси завршени.

Иако је Хашки трибунал престао са радом, према тумачењеу адвоката са дугогодишњим искуством у Хагу Зорана Живановића, Механизам има право да покреће поступке као што је ометање сведока, откривање поверљивих података. Он сматра да би требало да постоји временско ограничење и да је сад упитно колико је заштита тих података актуелна:

- Ми смо добијали кроз материјале тамо податке који су државна тајна разних земаља и међународних организација и били смо обавезни да то чувамо. Санкције за то су доста строге, до седам година затвора или новчана казна до 100.000 евра. И Шешељ је неколико пута био кажњен због тога. Сада је питање да ли може, а сматрам да мора да дејствује нека застарелост. Ратни злочини не застаревају, али ово није ратни злочин, па те ствари морају да застаре после извесног времена. У правилима трибунала то није прописано, а од престанка рада прошло је много година. Ово нису злочини, ово је повреда правилника и мислим да је то једна правна празнина.

Србија је раније одбила да изручи Хагу радикалски тандем Вјерицу Радету и Петра Јојића, које је Механизам за кривичне судове у Хагу тражио због непоштовања суда, због наводног застрашивања, нуђења мита сведоцима у поступку против Шешеља. Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду је утврдило да нема законских основа за хапшење и изручење, јер сходно закону о сарадњи са трибуналом, предвиђено је само изручење за ратне злочине, али не и за непоштовање суда.

Иако је Србија испунила све обавезе према Хагу, у налетима притисака на нашу земљу, увек се уз рукава извлачи недовољна сарадња са судом. Тако се у последњем редовном интерном документу Европске комисије о владавини права, између осталог, Београду спочитава "константно јавно преиспитивање пресуда Међународног суда за ратне злочине", а замерају се и јавни наступи осуђених ратних злочинаца.

У ПРИТВОРУ ПРОВЕО 12 ГОДИНА

ЛИДЕР радикала се суду предао у фебруару 2003. године, а у притвору је провео 12 година, до новембра 2014. Он је првостепеном пресудом ослобођен, али га је Жалбено веће 2018. године осудило на десет година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима у Војводини, 1992. године. У казну му је урачунато време проведено у притвору. Против њега вођена су чак три поступка за непоштовање суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)