ПРЕД СРБИЈОМ ИЗУЗЕТНО ТЕШКА И ВАЖНА НЕДЕЉА: Премијерка Брнабић открива шта нас чека наредних дана

Танјуг

23. 05. 2022. у 11:48

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић је изјавила данас да је пред Србијом изузетно важна и тешка недеља.

ПРЕД СРБИЈОМ ИЗУЗЕТНО ТЕШКА И ВАЖНА НЕДЕЉА: Премијерка Брнабић открива шта нас чека наредних дана

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

- Очекује се разговор Александра Вучића и Владимира Путина око цене гаса. Председник ће учествовати и на Светском економском форуму у Давосу, где ће, уобичајено, имати састанке са званичницима држава и биће то важни и тешки разговори - рекла је Брнабићева.

Она је додала да ће ове седмице у Србији бити одржана конференција „Ворлд мајндс” (Wоrld minds), која ће у Београду окупити најбоље светске научнике и иноваторе, али и значајне политичаре.

- Из било ког угла да се погледа, јако важна недеља за Србију - рекла је Брнабићева за ТВ Хепи.

Говорећи о најавама да све чека тешка јесен и зима, Брнабићева је рекла да људи понекад нису ни свесни ове кризе, што је са једне стране добро, јер показује да се држава добро бори, и да грађани нису ни осетили кризу.

- Имали смо и ми повећања цена, али ми те цене држимо под контролом, тако да људи нису осетили да су дошла нека тежа времена, нити да се спремају још тежа - рекла је Брнабићева.

Са друге стране, међутим, каже да је то и лоше, јер се не припремамо за зиму која ће бити тешка.

Цео свет се, каже, припрема за најтежу зиму од 1944. године, због цене електричне енергије и питања да ли ће бити струје и грејања, као и због хране и питања колико ће је бити.

- Биће хране у Србији, али биће несташице хране у свету. Они који говоре, укључујући и Аљбина Куртија, да ће Србија искористити предност да утичемо и на политичке одлуке неких земаља... Што се тиче хране и лекова, никада никога нећемо уцењивати - рекла је Брнабићева.

Додала је да ће увек предност имати земље партнери у иницијативи "Отворени Балкан", Албанија и Северна Македонија, подсећајући да и одлука Србије о забрани извоза основних животних намирница није утицала на те две земље.

На питање какве све претње долазе Србији, да се определи у вези са сукобом у Украјини, премијерка је одговорила да Србија није у овој ситуацији остала потпуно неутрална, већ се политички определила у складу са међународним правом.

- Ми сматрамо врло погрешним кршење територијалног интегритета Украјине. Ми се нисмо сврстали једино у односу на санкције, али политички смо јасно рекли која је наша позиција - рекла је Брнабићева.

То се, каже, често пренебрегава и заборавља, али Србија брани свој став, што није лако, јер тај став није баш по вољи ни Русији, зато што стојимо иза територијалног интегритета Украјине.

- Али тако стојимо и иза територијалног интегритета Србије. Да не заборављамо да они који данас кажу да ће свим силама бранити територијални интегритет Украјине су на најгрубљи начин прекршили Резолуцију УН 1244, и исти принцип поштовања територијалног интегритета у случају Србије - рекла је Брнабићева.

Они су, каже, и 1999. године, када су бомбардовали Србију, и 2008. када су признали тзв. Косово, "поломили" све основне принципе међународног права на грбачи Србије, и данас би, када се одређујемо према санкцијама Русији, морали да имају мало више разумевања за Србију.

- Или да се на исти начин боре и за пуно поштовање територијалног интегритета Србије. И тада би практично међународни правни поредак поново дошао у пун свој капацитет. И то би била друга ситуација. Али када дођете до тога да велике силе бирају коју ће резолуцију УН да примене, а коју ће да прекрше, дођете до поретка у којем имамо само владавину силе - рекла је Брнабићева.

Она је додала да Русија сада ради све што је Запад урадио нама и 1999. и 2008. године, потпуно пресликава то "као у огледалу", користи све исте фразе...

Како каже, баланс је у овом тренутку најтежи, али је приметила да је добро што је Србија успела да задржи инвестиције, али и да доведе нове.

Додала је да има новца да се заврше све започете инвестиције.

- Председник је рекао да нећемо дизати цену струје, да покушамо да помогнемо грађанима. Када бисмо повећали цену струје, то не би имао нико да плати. Држава може да победи у оваквим кризама само када се трудимо сви заједно - рекла је Брнабићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)