МАЂАРСКА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА СРБИЈУ Орбан: "Наше две земље су безбедне, било да се ради о гасу или храни"

Новости онлајн

21. 05. 2022. у 11:34

МАЂАРСКА премијер се захвалио на срдачном дочеку, и рекао је да би у нормалним околностима он и председник Вучић сада били на "меденом месецу", пошто су обојица победили на изборима.

МАЂАРСКА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА СРБИЈУ Орбан: Наше две земље су безбедне, било да се ради о гасу или храни

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

- Требали смо да се опустимо и да се безбрижно одмарамо. Али, видите да имамо галопирајућу инфлацију, раст цена, на многим местима у свету избија глад, и имамо ратни сукоб у Украјини. Међутим, добра је вест да на основу претходних разговора са председником Вучићем Мађарска може да рачуна на Србију - истакао је Орбан.

Мађарски премијер додаје да су обе земље пољопривредно јаке и да имају велике резерве, и да можемо да рачунамо једни на друге.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Наше две земље су безбедне, било да се ради о гасу или храни. Драги наши домаћини, видим да је Србија спремна и за зиму. Имаћемо тешку зиму, тежу него што многи мисле. Видим да сте на добром путу, исто као и Мађарска - казао је он.

Орбан је поручио Вучићу да је Србији тешко зато што није чланица ЕУ, док је Мађарској тешко зато што јесте.

- Али, било шта да се догоди наше две земље могу да рачунају једна на другу, и ми ћемо се трудити да усагласимо наше ставове и билатерално и мултилатерално. Наша економска сарадња је јача него што је икада била, и ми дочекујемо српске трговце и инвеститоре у Мађарској - истакао је мађарски премијер.

Он каже да је одлука да се из грчких лука обезбеди транспортна линија према централној Европи добра, што се види сада током сукоба у Украјини.

- Кажу нам да су наше идеје дубиозне, а онда се испостави да смо на крају у праву. Ја сам листао старе историјске књиге, и видео сам да је 1923. овде у Новом Саду живео Ђула Хајош, који је био директор једног погона за производњу ужади, и све је урадио да овај сајам из локалног вашара постане међународна изложба. Драго нам је што смо допринели да овај сајам постане значајна манифестација - казао је премијер Мађарске.

Орбан каже да све интересује да ли ће бити довољно горива и колике ће бити цене

- Наши хероји 2021. су били лекари, а мислим да ће ове и наредне године хероји бити наши пољопривредници, који треба да раде у веома тешким околностима, које се стално мењају. Од вас зависи да ли ћемо имати хлеба на столу и да ли ће бити глади. Верујем да је и Србима и Мађарима важно да свако добијu свој комад хлеба, јер ако то не успемо масе људи ће кренути према Европи, и то не само због бољег живота, већ да би преживели. Па ће досадашње миграције бити прича за малу децу, и прегазиће и Србију и Мађарску - казао је он.

Мађарски премијер додаје да Мађарска не пристаје на одлуке које се доносе у Бриселу, које су економски неприхватљиве, и које би довеле до повећања цена у Мађарској, што би онемогућило да се искористи комплетан економски капацитет.

- Ми имамо 10 милиона људи, а ако добро газдујемо можемо нахрадити 20 милиона. Зато нам не одговара увођење санкција Русији, што је равно атомској бомби, и довело би до тога да не можемо да нахранимо наш народ.

БОНУС ВИДЕО:

БРУТАЛАН ОДГОВОР ВУЧИЋА КУРТИЈУ И ЂУКАНОВИЋУ: Важније нам је да се заштитимо од комараца...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)