ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА МИШЕЛОМ: Циљ Србије је да настави европским путем (ВИДЕО)

Новости онлајн

19. 05. 2022. у 17:15

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и председник Европског савета Шарл Мишел обраћају се јавности.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА МИШЕЛОМ: Циљ Србије је да настави европским путем (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Пинк

Мишел борави у дводневној посети Београду.

Председник Србије Александар Вучић и председник Европског савета Шарл Мишел посетили су данас Научно-технолошки парк Београд, где ће присуствовати потписивању споразума о заједничком пројекту односно финансирању српске истраживачке и стартап заједнице у укупном износу од 84,5 милиона евра.

Као што је раније најављено, њих двојица водиће до касних вечерњих сати разговоре о тешким темама и животно важним питањима по нашу земљу.

Обраћање председника Александара Вучића

- Не кажем куртоазно, посета председника Мишела је од великог значаја. Захвалан сам му што је увек спреман да чује аргументе српске стране, чак и када се с њима не слаже. Увек је показивао интересовање за Западни Балкан и чинио све да нам европски пут буде бржи - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин/Пинк

Председник Србије Александар Вучић рекао је и како је истакао да је циљ Србије да настави свој ЕУ пут.

Ја сам истакао да је циљ Србије да настави европским путем - рекао је Вучић.

Вучић је затим казао и како смо у прва четири месеца ове године имали већу трговинску размену са ЕУ него што је то случај био у 2021. години.

У прва четири месеца 2022. имали смо за 33 одсто већу трговинску размену са ЕУ него у претходној години. ЕУ је највећи инвеститор у нашу земљу, чак 67 одсто. Председник Мишел нам је указао како да наставимо реформе. Ми смо увек опредељени и спремни за дијалог. Уз подршку Мишела и Макрона можемо да направимо велике ствари - додао је Вучић.

Председник Мишел је показао изузетно снажну жељу и очекивања ЕУ да се Србија прикључи санкцијама Руској Федерацији, ја сам га упознао са нашим политичким ставовима - казао је Вучић у наставку.

Вучић је за крај свог излагања рекао и како ми у Србији поштујемо све који нам дођу, а нарочито оне који дођу са добрим намерама, а председник се захвалио и на поштовању коју је Мишел показао према Србији.

Обраћање Шарла Мишела

Председник Савета Европе је на почетку обраћања честитао Вучићу на победи на председничким изборима.

- Имамо прилику да разменимо ставове данас са вама у Београду. Ово шаље снажан сигнал за сарадњу Србије и ЕУ. Управо смо шпосетили научно-технолошки парк, и показали колико значи када Европа уложи у истраживање. Ми заправо улажемо у српски народ. Због тога је ЕУ водећи инвеститор. Инвестирања су преко 30 милиона на Бачлкану, у различитим секторима - рекао је Мишел.

Фото: Принтскрин/Пинк

Он је додао и да ће конектор преко Бугарске диверсификовати снабдевање наше земље гасом.

Питања новинара

На питање новинарке да појасни изјаву о стварању геополитичке заједнице, Мишел је рекао:

- Имам две поруке. Потребно је да отворимо додатна поглавља у преговорима. Ја сам био јасан - то би био приоритет - да лидери у региону имају платформу одмах, како бисмо се одмах ухватили у коштац са питањима са којима се суочавамо - нагласио је Мишел.

Он каже да услед конфликта у Украјини никад нисмо били пред оваквим геополитичким изазовима.

- Наш циљ је да разговарамо како бисмо изградили платформу за лидере, како би одлучили, можда на састанцима два пута годишње, и да одредимо агенду у будућности. За све који желе да се прикључе ЕУ, ја мислим да ће то нњима помоћи - рекао је Шарл Мишел и закључио да је потребно пронаћи снажнију заједнићчку амбицију у циљу безбедности, просперитета и стабилности.

Председник Вучић је рекао да је о истој теми разговарао са председником Француске Емануелом Макроном.

- Да будем отворен, немам ништа против, не видим завереничке теорије. Увек ће бити оних који ће да проналазе длаку у јајету. Независно од ситуација, сваке године бисмо имали прилику да присуствујемо великим самитима 27 лидера и да тамо говоримо.

- Верујем да ћемо се, после разговора са Владом, томе са задовољством приклонити. Дакле, ово што је покренуо председник Мишел требало би значајно да нам помогне и видећемо на том самиту 23. јуна када се састанемо. Мени је важна Србија - рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да очекује да ће бити глади у свету, али и проблема код нас.

- Људи у нашој земљи су научили да ми имамо све и да нема везе шта се збива око нас. Биће тешка зима. Могли бисмо да добијемо подршку ЕУ, за набавку енергената, за друге ствари. Суочавамо се са хиљадама проблема на дневном нивоу.

- Ми не знамо какве ће бити нове санкције ЕУ Русији, шта ће садржати нови пакет. Ми од Русије увозимо већину енергената. Морамо да будемо фер према себи, одавно смо признали да желимо да будемо део ЕУ, да то тражимо, али такође је њихов захтев било постизање споразума о нормализацији односа са Приштином. Обавестили смо људе о томе и ми, и пре нас неки, милион пута. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоје само команде од стране Еу, а са наше стране мора да постоји да нечемо само паре, већ и да имамо одређене обавезе према ЕУ.

На крају, преседник Вучић се још једном захвалио председнику Савета Европе на посети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)