ЗБОГ РУСИЈЕ НАМ БЛОКИРАЈУ ПРИСТУП КАСИ ЕУ? Србија пред великим проблемом - Брисел би могао да закључа фондове!

Д. МИЛИНКОВИЋ - М. СТАНОЈКОВИЋ

18. 05. 2022. у 09:00

УВОЂЕЊЕ санкција Русији избија на врх листе услова за напредовање Србије на европском путу, а уколико не будемо следили ову политику, прети нам се и закључавањем бриселске касе и повлачењем страних инвестиција, враћањем виза, а спекулише се да би могли да нам одузму и статус кандидата.

ЗБОГ РУСИЈЕ НАМ БЛОКИРАЈУ ПРИСТУП КАСИ ЕУ? Србија пред великим проблемом - Брисел би могао да закључа фондове!

Фото: АП

Тако су шефови дипломатија ЕУ на састанку у понедељак још једном потврдили да су интеграције наше земље покретна мета, а да је након избијања украјинске кризе у њеном центру кидање свих веза са Москвом и сврставање у антируску колону.

Високи представник ЕУ Ђозеп Борељ позвао је Србију да следи остале земље Западног Балкана и што је пре могуће уведе санкције:

- Одржавање блиских односа са Путиновим режимом више није у складу са изградњом заједничке будућности са ЕУ. Те две ствари не иду. Неутралност у погледу рата у Украјини је погрешан концепт и није у складу са европском будућношћу - била је јасна Борељова порука Београду.

Он је обећао помоћ земљама региона које су се у потпуности усагласиле са политиком ЕУ према Русији, јер због тога, како је навео, трпе огромну штету. Тиме је практично, између редова, поручио да ће бриселски фондови бити затворени за Србију, која једина на Балкану није увела санкције Москви.

Фото: Новости

Поруке из Брисела стигле су док се још чуо ехо саопштења земаља Г7, у којем такође позивају Београд да уведе санкције Русији, али да поштује територијални интегритет и неповредивост граница свих држава, осим сопствене, и да пристане на отимање Косова. Тим поводом огласила се и премијерка Ана Брнабић:

- У документу (Policy Paper) са састанка Г7, као решење за сваки проблем/кризу на свету подсећа се на поштовање резолуција Савета безбедности Уједињених нација. У случају Либије, тражи се пуно поштовање резолуција УНСБ 2629, 2571, 2570 и 2292; у случају Сирије 2254 и 2118; у случају Ирана 2231, итд. Само у случају Србије нема помена о Резолуцији 1244. Зато што су је сви из Г7 прекршили. Ово показује комплексност ситуације и тежину положаја Србије, која поштује међународно право и УН, укључујући и основне принципе неповредивости територијалног интегритета међународно признатих држава.

Она је указала да су притисци на нашу земљу због неувођења санкција Русији свакога дана све тежи и јачи, да скупо коштају Србију, али да је то цена наше слободе и слободног одлучивања.

Фото: Танјуг

- Многе земље региона су одмах увеле санкције са образложењем да се усклађују са политиком ЕУ. Али ми нисмо чланови ЕУ. Када једног дана постанемо, онда ћемо морати да се усклађујемо, али онда ћемо и ми учествовати у креирању те политике и моћи да кажемо своје мишљење. Сада то не можемо, већ можемо само да усвојимо туђу, наметнуту спољну политику у чијој формулацији и одлучивању нисмо учествовали - казала је Брнабићева.

и Сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић за "Новости" истиче да је став Србије одувек био да ће у потпуности ускладити своју спољну политику са ЕУ када постане пуноправна чланица.

- Пошто ми то званично нисмо, а ако узмемо у обзир чињеницу да енергетски зависимо од Русије, засада успешно одолевамо. Да би нам блокирали европску касу, морају да донесу конкретне одлуке, да ће Србији бити уведене мере због тога што не уводи санкције Русији. То је могуће, али постоји та подземна дипломатија. Наша страна ће добити те информације и пре него што они усвоје ту одлуку. Док се то не догоди, ми ћемо вероватно покушавати да што дуже задржимо неутралну позицију.

Зечевић подсећа на случај Савета за људска права при УН, где је Србија била принуђена да гласа против Русије:

- Ми смо тамо отишли с намером да будемо уздржани. Европа нам је рекла да, уколико се не изјаснимо тамо на позитиван начин, нама ће бити уведене санкције и онда смо ми гласали за суспензију Русије у овом телу. Наша земља тачно добија сигнале шта може да се толерише, а шта не може.

Фото: В. Трипић

Српска није гласала за ембарго

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик и представници Српске нису гласали ни за једну одлуку о санкцијама Русији, а без њих је таква одлука немогућа, поручио је јуче Додиков саветник Радован Ковачевић. Он је указао да су амбасадори БиХ који су се самостално и неуставно придруживали појединим изјавама, радили то позивајући се искључиво на Стратегију спољне политике коју су усвојили шефови Бранислава Бореновића, Игор Црнадак и Младен Иванић. Ковачевић је то поручио, реагујући на изјаву Бореновића да се БиХ придружила у подршци више од 20 одлука Савета ЕУ којима се уводе разне санкције Русији, све уз дозволу Додика.

- Овакво бесрамно изношење неистина само је још једна потврда апсолутне недораслости. Мислили смо да Бореновић не зна баш ништа, а ево видимо да зна да лаже. Каква лаж! - написао је Ковачевић на "Твитеру".

Јадранка Јоксимовић / Фото Ј. Илић

Министарка Јадранка Јоксимовић: Усаглашавање па отварање кластера

ПОВОДОМ последњих порука из Брисела, министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић каже, за "Новости" да поред владавине права и економске интеграције, нови политички кредо за стратешку опредељеност земаља у процесу приступања постаје заједничка спољна и безбедносна политика и очекивање да се у највећој мери усагласе са њом:

- То није дефинисано као услов за напредак у процесу у нашем преговарачком оквиру, али сада постаје снажно политичко очекивање највећег броја земаља чланица, и утицаће пресудно на даљи напредак приступних преговора, у смислу (не)давања подршке земаља чланица за отварање нових кластера. Ми смо појачаним реформским активностима у владавини права доказали нашу посвећеност испуњавању сушстинских критеријума, али ово су нове политичке реалности, које ће утицати на динамику и тога морамо бити свесни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије