"ТО ЈЕ ВРХУНАЦ ЦИНИЗМА" Премијерка Србије о захтеву Приштине за чланство у Савету Европе - "Интересује ме како ће гласати земље Квинте"

Танјуг

17. 05. 2022. у 10:46

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић нагласила је да је такозвано Косово поднело захтев за чланство у Савету Европе у години када је Приштина ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима одржаним 3. априла.

ТО ЈЕ ВРХУНАЦ ЦИНИЗМА Премијерка Србије о захтеву Приштине за чланство у Савету Европе - Интересује ме како ће гласати земље Квинте

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

- То је врхунац цинизма, није то кршење споразума, на шта смо навикли и што се подразумева - рекли су јасно да не планирају да имплементирају Бриселски споразум - али сада се уз помоћ пријатеља пријављују у Савет Европе који је заштитник људских права и то они који су поништили сва права Срба на КиМ - казала је Брнабићева на ТВ Пинк.

Премијерка је додала да су то учинили уз нечију подршку и навела да је посебно заинтересована да види како ће гласати земље Квинте, које су након што је Србима онемогућено гласање на Косову и Метохији поводом тога издале оштро саопштење.

- Права Срба крше највише у 2022. години када су поднели захтев за чланство у Савету Европе. Очекујем од земаља Квинте да стану иза својих речи и кажу им не, не може. Али видећемо. Земље Квинте су дале оштру изјаву након што је Приштина забранила гласање Србима на КиМ и како ће после такве изјаве подржати Приштину да уђе у СЕ. Немогуће је, а ако подрже, морали би да објасне како те две ствари иду заједно - поручила је Брнабићева.

Истакла је да се такозвано Косово непосредно након што су политичари у Приштини и званично укинули сва људска права Србима или основно људско право - право на глас, пријављују за чланство у институцији чији је основни и врхунски циљ управо заштита људских права.

- Савет Европе је институција заштитник људских права, демократије - наглашава премијерка.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Она је рекла да очекује од земаља Квинте и Г7 да не подрже чланство тзв. Косова у Савету Европе и додала да ако буде другачије, "онда је оштро саопштење Квинте на недозвољавање гласања Србима мртво слово на папиру и парадирање папирима који немају тежину и не значе ништа".

- Очекујем од тих земаља, као и од земаља Г7 да не подрже захтев тзв. Косова за чланство у СЕ јер они говоре да Косово крши основна људска права, основне постулате демократије и утолико их више не занима владавина права - указала је премијерка.

Србија увек поштовала принципе међународног права 

Брнабићева наводи да је због лицемерства и цинизма које је проширено и на исток и на запад, позиција Србије тешка и мучна и указује на то да је Србија једина која је увек поштовала принципе међународног права.

- Све што видимо друго из дана у дан и са истока и запада јесте лицемерје и свако тумачи међународно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо - истиче.

Коментаришући одликовање једне од држава САД - Ајове премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Брнабићева каже да је то одликовање једне државе у оквиру САД, а да је занимљивије то што Курти није имао састанке у Белој кући или са неким из врха Бајденове администрације.

- То није имао ни до сада и у том смислу мислим да Америка има много више фер однос и искренији став према непоштовању Бриселског споразума од ЕУ која је гарант тог споразума - казала је Брнабићева.

Додала је да су само захваљујући САД и Трамповој администрацији укинуте 100 одсто таксе на робу из централне Србије и подсетила да је ЕУ то декларативно осуђивала, али ништа више од тога није урадила.

- Никакве консеквенце није Приштина трпела, САД су урадиле много више и захваљујући њима су повучене таксе и од тада играју јаснију улогу и много јасније се постављају према кршењу споразума - казала је премијерка.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)