СЕЛАКОВИЋ ОТКРИО: Сијарто тражио да се Србији одмах понуди чланство у Европској унији

Танјуг

16. 05. 2022. у 17:58

ШЕФ дипломатије Србије Никола Селаковић каже да се у Бриселу на заједничком састанку министара спољних послова ЕУ и Западног Балкана разговарало о ситуацији у региону, али и о кризи на истоку Европе односно сукобу Украјине и Русије.

СЕЛАКОВИЋ ОТКРИО: Сијарто тражио да се Србији одмах понуди чланство у Европској унији

Фото: Танјуг

Селаковић је рекао да је свако од министара са Западног Балкана искористио прилику да представи позиције своје земље, али и да чује који је однос чланица ЕУ према томе.

- Неке државе чланице, међу којима су Пољска и балтичке земље, искористиле су прилику да на врло експлицитан начин ставе до знања да се од нас очекује усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, што подразумева и увођење санкција Русији - изјавио је Селаковић.

Додао је да немали број држава ЕУ није искористио ситуацију да се "доказује над Србијом" и износи такву врсту захтева.

Селаковић је посебно истакао иступање међарског шефа дипломатије Петера Сијарта за којег каже да је осведочени пријатељ Србије.

- Он је навео да ЕУ не треба да очекује од Србије доношење такве тешке одлуке све док Србији не понуди нешто што ће бити најмање једнако штети коју би Србија претрпела посезањем за таквом једном одлуком. То нешто што би требало да јој понуди јесте моментално пуноправно чланство у ЕУ оценивши да је Србија већ одавно зрела за то да постане чланица Уније - пренео је Селаковић.

Он је у име Владе Србије и МСП захвалио мађарском колеги на принципијелној, јасној и чврстој подршици европском путу Србије.

На питање Танјуга шта је ЕУ понудила као конкретну помоћ Западном Балкану у суочавању са последицама рата у Украјини, Селаковић је рекао да је о помоћи и подршци говорило више министра спољних послова ЕУ, али да није било конкретних предлога.

Навео је и да се порука коју је он пренео на данашњем састанку у Бриселу односила на то да је Србија од првих дана сукоба у Украјини заузела јасну позицију сматрајући да свако решавање проблема оружаним путем нема подршку Србије, да се Београд залаже за примену мирних и дипломатских средстава у решавању сукоба и спорова и да остаје чтврсто на позицији једног од кључних начела међународног јавног права и међународних односа, а то је поштовање територијалног интегритета и политичке независности међународно признатих чалница УН што Украјина и јесте.

- Ми смо то потврдили кроз наше гласање у релевантним међународним организацијама, на првом месту Генералној скупштини УН. Наш кредибилитет да наступамо са тих позиција се не доводи у питање - каже Селаковић.

Он је додао да је на састанку у Бриселу скренуо пажњу на економску ситуацију у Србији и чињенично стање о томе одакле Србија добија енергенте, гас и нафту и указао да је Србија ту у другачијој позицији у односу на све друге који су данас наступали на заједничком састанку министара спољних послова ЕУ и Западног Балкана у Бриселу.

БОНУС ВИДЕО - И У НИШУ ЛАЖНА ДОЈАВА: Огласио се директор аеродрома "Константин Велики"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери