ПОТКОПАВАЈУ "ДЕЈТОН" ДА СРУШЕ СРПСКУ: Сарајево износи план унитарне државе чије остварење је немогуће без измене мировног споразума

С. Мишљеновић - С. Ровчанин Томковић

03. 05. 2022. у 09:00

ПОДРИВАЊЕМ Дејтонског споразума, који је 1995. године донео мир у Босну и Херцеговину, политичари из Сарајева све чешће уносе немире, претећи укидањем Републике Српске, али и изменом ентитетског гласања и увођењем правила "један човек, један глас".

ПОТКОПАВАЈУ ДЕЈТОН ДА СРУШЕ СРПСКУ: Сарајево износи план унитарне државе чије остварење је немогуће без измене мировног споразума

Фото АП

У најновијој изјави председника СДА Бакира Изетбеговића, а поводом преговора о промени изборног закона, да "СНСД и ХДЗ немају право да редукују 60 одсто пробосанских снага у једну трећину власти", јасно се види намера да се промени начин доношења одлука који подразумева да се морају сагласити представници сва три конститутивна народа. Изетбеговић, кроз очигледно кршење Дејтонског споразума, жели да уведе изјашњавање простом већином и унитарну Босну.

- Биће избора и победиће снаге које желе добро и мир у овој земљи. Зовем наше суседе да буду скупа с нама у томе, да градимо земљу из које млади неће морати да одлазе - рекао је Изетбеговић.

Иако је гласноговорник против "Дејтона" углавном председник СДА, није тајна да има сагласност западних земаља које сви више врше притисак на Републику Српску, као и на Милорада Додика, српског члана Преседништва БиХ. Додик је више пута говорио да "Дејтон" треба примењивати баш онако како је написан.

Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је да је Изетбеговић и досад својим наступима рушио уставни поредак и Дејтонски споразум, али је изјавом да не могу СНСД и ХДЗ БиХ да 60 одсто пробосанаца сведу на једну трећину, "најавио је рушење БиХ и дестабилизацију читавог региона".

- Грађански рат у БиХ је почео насилним увођењем принципа један човек, један глас и поруком Србима да ће у земљи у којој су рођени заувек бити мањина, раја без права да одлучују о себи. Понављати исте поступке, а очекивати различите последице једна је од дефиниција лудила. Очекујем да ће Кристијан Шмит оштро реаговати и увести санкције Изетбеговићу, а да ће се бар састати Савет за спровођење мира и да ће зауставити лудило пре него буде касно - истакао је Вулин.

Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић навео је, за "Новости", да је "Дејтон" међународно-правни документ највеће снаге, који су креирале и осмислиле водеће светске силе као одраз реалног стања на терену и интереса и воље најмоћнијих држава, у првом реду САД.

Фото: З. Кнежевић

- Преговори су дуго припремани, политичким и војним линијама, преговори нису били лаки, а њима су присуствовали сви лидери новостворених држава, уз изасланике САД, Немачке, Француске, Русије, Велике Британије. "Дејтон" је нека врста бечког или Берлинског конгреса новог времена, не у детаљима, него у смислу заступања највећих сила на једном месту - истакао је Јовановић. - Американци су водили игру, а сада неће да се држе онога што су потписали. У питању је део стратегије експанзије НАТО и САД на исток. Сваки регионални детаљ се усаглашава у циљу неког обрачуна са Русијом и Кином. Дејтонска равноправност три конститутивна народа није баш у складу са том ситуацијом, јер, док је РС равноправна са Федерацијом БиХ, може да закочи улазак у НАТО и зато се иде на брисање овлашћења РС. Циљ је да се добије дицсиплинована БиХ, да се створи муслиманска земља у центру Европе ради симпатија муслиманског света и одржавања енергетског савеза, и да Европа добије још једну полугу за америчку контролу.

Јовановић упозорава да се сада на Србију врши притисак да утиче на Додика, али да наш став мора да буде децидиран, јер је Дејтонски споразум ратификовао СБ УН, међународни споразуми се морају поштовати и не могу се силом мењати, јер би, у супротном, светски поредак склизнуо у хаос.

Професор међународног права Дејан Мировић каже, за "Новости", да је негирање Дејтона "историјско правни ревизионизам и урушавање међународног права, исто као и негирање Резолуције 1244 и одбацивање Резолуције 2202 поводом Минских споразума о Украјини".

- Иза тог правног ревизионизма стале су САД и ЕУ, као и политичари у Сарајеву, Кијеву и Приштини. То показује да се међународно право не поштује управо од оних који су ставили потпис и били гаранти. Најбољи пример тога је што је нелегитимни високи представник у БиХ Кристијан Шмит на страни Изетбеговића и историјско правног ревизионизма. Он је тест за све оне који говоре о "Дејтону", јер ко подржава Шмита тај руши "Дејтон" и обрнуто.

Џевад Галијашевић, политички аналитичар, навео је, за "Новости", да је циљ политике Изетбеговића и СДА да се уништи Дејтонски споразум, а како би се направила муслиманска држава БиХ у којој Срби и Хрвати не би имали никаква права и били грађани трећег реда.

- Изетбеговић жели да распакује Дејтонски споразум, али не нуди никакву алтернативу. Распакивање "Дејтона" без концепта значи крај за БиХ. Изетбеговић нема концепт шта даље након Дејтонског споразума. Како би изгледала БиХ, каква би била регионализација, какав би био Устав? Таквих изјава нема из СДА и од Изетбеговића, јер је њихов циљ јасан а то је унитарна БиХ и "један човек један глас". Бошњаци желе да владају целом БиХ - истакао је Галијашевић.

Фото: Принтскрин/ЈУтјубНовиСтандард

Према његовим речима, све поруке које долазе од Изетбеговића су плод нереалних обећања које добија од појединих западних амбасадора и за њих обавља "прљав посао", односно држи тензију у БиХ:

- Сарајево је непријатељ мира у БиХ. Распакивање Дејтонског споразума није, нажалост, могуће без рата. Па, зар Изетбеговић мисли да су Срби и Хрвати будале и да ће насести на његову причу о грађанској држави БиХ и демократским правима и како су Бошњаци главни сарадници Европе. О каквој демократији причамо ако Бошњаци бирају хрватског члана Председништва БиХ и ако константно врше притисак на странце и ОХР да отимају уставне надлежности које по "Дејтону" има РС.

ПОДЕЛЕ ОКО ОБЕЛЕЖАВАЊА ПРАЗНИКА

КОЛИКА је подела у БиХ око Дејтонског споразума види се и из чињенице да је 21. новембар, датум кад је потисан Дејтонски споразум, нерадни дан у Републици Српској и обележава се као празник. Са друге стране, овај дан се у Федерацији БиХ не празнује.

ПИСМО ОЛБРАЈТОВЕ

НЕКАДАШЊА државна секретарка САД Мадлен Олбрајт је свим чланицама УН слала писмо у којем је објашњавала да треба да подрже Дејтонски споразум. То говори о томе колико су се Американци заузели за тај документ - сећа се Јовановић.

БАЊАЛУЦИ НАДЛЕЖНОСТИ ОКО ВОЈСКЕ, ПРАВОСУЂА, ПРИХОДА...

ДЕЈТОНСКИ споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ је потписан у ваздухопловној бази Рајт-Патерсон код Дејтона, у америчкој држави Охајо, а којим је прекинут рат у БиХ (1992-1995). По овом споразуму, БиХ је подељена на два дела: Федерацију Босне и Херцеговине (51 одсто територије некадашње СР БиХ) и Републику Српску (49 одсто територије некадашње СР БиХ).

Фото: Новости архива

Конференција која је завршила потписивањем Дејтонског споразума трајала је од 1. до 21. новембра 1995. године. Главни учесници су били тадашњи председник Републике Србије Слободан Милошевић, председник Председништва Републике Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић, председник Републике Хрватске Фрањо Туђман, представници САД Ворен М. Кристофер (државни секретар САД од 1993. до јануара 1997), преговарач Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк. Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра.

Дејтонским споразумом Република Српска, између осталог, добила је надлежности у области одбране односно војску, надлежности из области правосуђа, јавних прихода, власништво над свом имовином која је на територији БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана