"ПОПРАВНИ" НА ТРИ ЛИСТИЋА: Данас се понавља гласање за председника, парламент и Скупштину Београда

М. С.

16. 04. 2022. у 06:30

ДЕО биралишта данас поново отвара врата за гласање. Репризни избори за председника и народне посланике одржавају се у више од двадесетак места широм Србије, док грађани у Београду на четири бирачка места поново одлучују о саставу локалног парламента.

ПОПРАВНИ НА ТРИ ЛИСТИЋА: Данас се понавља гласање за председника, парламент и Скупштину Београда

Фото Д. Миловановић

Гласачка места отварају се данас у 7.00 и биће затворена вечерас у 20.00, након чега следи пребројавање гласова. С обзиром на то да је у оптицају много мање гласача, очекује се да се са првим резултатима изађе раније него 3. априла.

На розе листићу за парламентарне изборе, на којима ће се "заокруживати" на 54 бирачка места, налази се опет 19 листа, док на тиркизном "папиру" грађани могу да одлучују између осам председничких кандидата на 35 биралишта. Редни бројеви изборних листа исти су као на претходним изборима, као и распоред гласача по бирачким местима.

На београдским изборима, у понуди је 12 коалиција, а о могућој другачијој прерасподели мандата моћи ће да гласа 5.803 бирача на Палилули, Чукарици и Старом граду. Ипак, коначан распоред одборника у Скупштини града Београда неће се знати ни после овог гласања, јер се на још два бирачка места избори понављају 21. априла. Тада ће се, по други пут, о београдском парламенту одлука доносити на по једном бирачком месту у Раковици и на Звездари.

У међувремену, Градска изборна комисија одбила је на седници одржаној у четвртак увече још 214 приговора око гласања 3. априла. У образложењу "замерки" се, углавном, наводило да контролни бирачки листови нису били правилно потписани, да ГИК није могла да на законит начин да утврди резултате избора због непотпуности записника о раду бирачких одбора.

По понављању избора на свим бирачким местима, у року од 10 дана од објављивања коначних резултата, Републичка изборна комисија додељује мандате посланицима Народне скупштине по редоследу са изборних листа. У року од 30 дана од коначних резултата, треба да се конституише Скупштина, а за то је потребно верификовање две трећине мандата. Рок за избор Владе је 90 дана од потврђивања мандата посланицима.

Новости

Када је реч о конституисању Скупштине града Београда, неопходно је да се заврши најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата. Од тада почиње да тече рок од 30 дана у ком треба да се изабере градоначелник и градско веће. Уколико се то не догоди, уводи се Привремени орган.

Новоизабрани председник Александар Вучић нови мандат на челу државе формално би требало да преузме 31. маја полагањем заклетве у Народној скупштини.

ПРОВЕРА СПИСКА И ТЕЛЕФОНОМ

МИНИСТАРСТВО државне управе и локалне самоуправе отвориће контакт-телефон, путем којег грађани током данашњег дана могу добити информације о уписима у изводима из Јединственог бирачког списка. Грађани могу добити податке на број телефона 011/2641-497 у периоду од 7 до 20 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)