СНС НЕ БЕЖИ НИ ОД ШИРОКЕ КОАЛИЦИЈЕ: Формирање партнерстава у београдској скупштини вероватно у пакету са републичким, лидери калкулишу

С. ВИДАЧКОВИЋ

06. 04. 2022. у 08:00

МАДА је Српска напредна странка на изборима у Београду освојила 39,1 одсто гласова, што им доноси 48 од укупно 110 одборничких места, то није довољно да самостално представљају већину у престоничком парламенту. Формирање коалиција у Скупштини главног града вероватно ће ићи у "аранжману" са републичким.

СНС НЕ БЕЖИ НИ ОД ШИРОКЕ КОАЛИЦИЈЕ: Формирање партнерстава у београдској скупштини вероватно у пакету са републичким, лидери калкулишу

Фото: Д. Балшић

Уколико се оствари традиционална сарадња напредњака и социјалиста у Старом двору, то ће бити тесна већина са 56 мандата. Међутим, није искључено да напредњаци направе ширу коалицију како би имали стабилну подршку у одборничким клупама.

Иако је председнички кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић у уторак рекао да са напредњацима не би сарађивао на градском нивоу, док би на републичком могао, није немогуће да седам мандата ове листе "појача" партнерство СНС и СПС у Београду. Таква већина СНС, СПС и НАДА имала би 63 одборника.

Када би коалицију СНС, СПС и НАДА подржали Заветници са четири мандата, и то би била стабилна комбинација, 67 руку за гласање у парламенту престонице. Само са Заветницима, СНС и СПС имали би 60 одборника, мада председница те партије Милица Ђурђевић Стаменковски истиче да не жели договор са напредњацима.

Извесно је да пет опозиционих партија које су ушле у Скупштину града Београда не могу да формирају већину СНС, чак ни када би усагласили ставове и решили да наступе под "једном капом". Ако би се спојили "Уједињени за победу Београда" са 26 мандата, "Морамо" са 13, НАДА са седам, "Двери - ПОКС" са четири и Заветници са такође четири - то је укупно 54 мандата, наспрам 48 одборника СНС. Уколико би се уједињеној опозицији придружио СПС са још осам одборника, то би била 62 мандата и једина могућа превласт над СНС.

Ако би напредњаци у саставу будућег београдског парламента поред себе не виде СПС, већ листе Заветници и Нада, таква коалиција заузела би 59 одборничких клупа.

Која од ових комбинација је најреалнија и ко ће с ким од опозиције подруку ући у Стари двор, још се не зна. Представници ових странака кажу да је још рано говорити о могућим комбинацијама и чекају понављање гласања у неким београдским бирачким местима. Сагласни су да, ма колико идеолошки различити били, сви треба заједно да седну за сто, разговарају и усагласе даље идеје за Београд.

Лидер Двери Бошко Обрадовић спреман је да сарађује са свим опозиционим странкама које желе да промене актуелну власт у Београду и предлаже формирање прелазне власти у престоници на две године.

- То је најбоље решење након што је владајућа већина изгубила натполовичну подршку Београђана - објашњава, за "Новости", Обрадовић. - Опозиција, без обзира на то колико политички разнородна, треба да направи јасан споразум о прелазној градској власти у наредне две године, до општих избора у Србији на пролеће 2024. и да почне да решава оно што су кључна питања у Београду, а то су саобраћајни и урбанистички хаос, загађење ваздуха и корупција у врху Весићеве власти. То су питања која су ван наших идеолошких разлика у опозицији и око тога можемо и морамо да се договоримо у корист нашег главног града и његових житеља.

Обрадовић не верује да би неко из опозиције одбио овакав предлог и наводи да би та нова коалиција, уколико се покаже успешном, могла да потраје и четири године. Носилац београдске листе "Уједињени за победу Београда" Владета Јанковић у уторак нам је рекао да је још рано говорити о потенцијалним коалицијама.

- Чекамо коначне резултате, незахвално је и прерано то прогнозирати. Опозиција ће се састати наредних дана, разговараћемо и после договора видећемо у ком правцу ће ићи сарадња - истиче Јанковић за наш лист.

Кандидат за градоначелника коалиције "Морамо - За добар град" Добрица Веселиновић каже да су разговори са представницима београдске опозиције у току, те да ће они причати са "свима који нису и неће сарађивати са СНС и СПС".

Новости

- Ми смо отворени за сарадњу са Дверима, Заветницима и НАДА, али имамо јасне програмске, вредносне и идеолошке линије иза којих нећемо ићи. Самим тим је потребно видети да ли у овом тренутку можемо да нађемо заједнички именитељ, како бисмо сменили режим. Оно што је нама битно јесте да нема никаквих договора или разговора са режимом - прецизира Веселиновић.

Сличног става је и Милица Ђурђевић Стаменковски из Заветника која каже да ће радо разговарати са колегама из опозиције, али да се неће одрећи програма за Београд. Такође, поновила је да Заветници нису заинтересовани за коалицију са СНС, о чему се спекулисало претходних дана.

- Што се тиче сарадње са СНС, била сам врло прецизна пре избора и сада, нисмо заинтересовани за сарадњу са напредњацима - закључује Милица Ђурђевић Стаменковски.

ЂИЛАС: УВИД И У ЏАКОВЕ СА ЛИСТИЋИМА

ГОТОВО је извесно да ће на појединим бирачким местима у Београду бити поновљено гласање - рекао је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас. - За опозицију у Београду гласало је 70.000 људи више него за СНС и СПС и позивам грађане да на допунским изборима гласају и помогну листу "Ајмо људи" да уђе у градски парламент чиме би нам се отворио пут да формирамо власт у престоници.

После састанка представника опозиционих коалиција "Уједињени за победу Београда", "Морамо", НАДА, Заветници, "Двери - ПОКС", на којем је био и Борис Тадић чија листа "Ајмо људи" није прешла цензус, Ђилас је истакао да опозиција располаже записницима са свих бирачких места, према којима је на изборима у Београду гласало 916.960 бирача. Од тога је, тврди Ђилас, нешто више од 412.000 подржало СНС и СПС, док је за остале странке које досад нису биле део досадашње градске власти, гласало више од 485.000 грађана.

Ђилас је објаснио и да се по садашњем закону примедбе не уписију у сам записник, већ на посебан папир и опозиција увид у та документа има тек од синоћ.

- Видећемо на којим бирачким местима ћемо поднети приговоре - рекао је Ђилас и најавио и да ће опозиција поднети захтев за увид у џакове са бирачким материјалом.

У случају да не буде понављања гласова, каже Ђилас, однос мандата у градском парламенту између СНС и СПС са једне и осталих листа са друге стране је 55 према 55.

ШАПИЋ БЕЗ КОМЕНТАРА О КАНДИДАТУРИ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА

ПРЕСТОНИЧКА листа Српске напредне странке, чији је носилац био Александар Шапић, на протеклим изборима освојила је мање гласова на Новом Београду него 2018. године, када је СНС био сам. Од 143 бирачка места, СНС је на 75 биралишта сада добио мање гласова са Шапићем него пре четири године.

Према незваничним резултатима, опозиционе коалиције "Уједињени за победу Београда" и "Морамо - За добар град" збирно су освојили 40,1 одсто, односно 49.560 гласова, док су СНС и СПС заједно забележили 38 одсто или 47.030 гласова. На општини Нови Београд, где је на челу управо Александар Шапић, гласало је 60,3 одсто, односно 123.534 грађана.

Подаци са прошлих престоничких избора 2018. показују да је СНС на Новом Београду тад, без Шапића, освојио укупно 40.403 гласа, док је с њим тај број нарастао на 40.515 гласова. На наше питање где је био у току изборне ноћи и да ли му је ургожена кандидатура градоначелника, Шапић нам је у уторак кратко поручио:

- Био сам тамо у СНС током изборне ноћи, била је велика гужва, нисам желео да се гурам. Не бих даље ништа коментарисао - рекао је Шапић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске