ГДЕ ВАМ ЈЕ БИО МОРАЛ 1999? Вучић о притисцима на Србију, лицемерју Запада, одлуци Приштине да онемогући гласање нашем народу на КиМ

С. С. Ровчанин

24. 03. 2022. у 07:11

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић јавно је упитао европске званичнике, који говоре да увођење санкција Русији сада није економско већ морално питање, на кога је то Србија 1999. извршила агресију и зашто сада не изврше агресију на Русију:

ГДЕ ВАМ ЈЕ БИО МОРАЛ 1999? Вучић о притисцима на Србију, лицемерју Запада, одлуци Приштине да онемогући гласање нашем народу на КиМ

Вучић са представницима Квинте

- Србија 1999. године ни на кога није извршила агресију, па је опет 19 земаља НАТО бомбардовало нашу земљу. Што ви тако морални и принципијелни не извршите агресију на Русију и не уђете у Украјину да је заштитите? Морал је важна категорија у политици, али морала не можете један дан се држите, а други дан не - казао је шеф државе гостујући на телевизији Пинк, на којој је подробно говорио о рату у Украјини и његовим последицама, као и о одлуци власти у Приштини да забрани гласање Србима на територији Косова и Метохије:

- Тражи се решење за одржавање избора 3. априла на КиМ, али тако да наш народ и његов опстанак не буду угрожени. Курти одбијањем одржавања српских избора има намеру да изазове нестабилност и проблеме у региону. Није само у питању гласање, већ постоји двострука намера - да се унизе Срби и да им се додатно одузме право, а друга је да својом одлуком Курти и још неки желе да смање број гласова мени и изборној листи.

Овај притисак само се надовезао на сталне провокације из Приштине, које су се додатно појачале избијањем украјинске кризе. Албански политичари покушавају да Србију представе као "заступника" руског интереса на Балкану и узрок евентуалног новог сукоба на нашим просторима. А, за такав став имају подршку дела западних земаља.

Фото Танјуг

Вучић је рекао да ова забрана није могла да се очекује после става Приштине да се не дозволи гласање на референдуму о измени Устава 16. јануара, "јер је Запад тада сапштио да је референдум једно, јер се радило о Уставу, а да ће за изборе бити сасвим другачије".

- Представници Квинте су ми на састанку у уторак рекли да су дали све од себе сада, али да нису успели да убеде Куртија. Који пут су дали све од себе? Имао сам ту ироничну примедбу, али немам потребу да говорим шта сам им рекао, јер то неће променити ситуацију. Решење ће се пронаћи, а да ли ће бити организовани аутобуси, или ће се Квинта изборити, па буде гласања, видећемо. Али, они који су мислили да ће због тога определити резултат избора у Србији, грдно су погрешили. Разлика ће бити већа од онога што су предвиђали. Не, 50.000 до 60.000, него много већа.

Шеф државе поновио је да је суштина да се сачувају мир и стабилност, и "наш народ на КиМ, јер су они важнији ресурс за будућност од било каквих гласова".

- Срби из наше јужне покрајине су најавили протест за петак, што је легитимно, демократско право. Биће тешко зауставити их да изађу из институција Приштине у будућности, што су већ хтели да учине, али су ме послушали да сачекају.

Председник је истакао да је "забрињавајуће то што су у свету спремни, мислећи да ће тиме нешто да остваре, дотеравши цара до дувара, да прећуте не само неконструктивност, већ намеру Куртија да изазива проблеме у региону".

- Наше је да не упаднемо у замку. Најлакше је било да се прихвате захтеви Срба на КиМ да изађу из свих институција, али се поставља питање шта после 3. априла. Београд је прихватио много компромиса током преговора са Приштином око избора, па чак и да се официр за везу обраћа влади Косова, али није прихваћено да се Влада Србије обраћа влади Косова, јер би то било дефакто признање. Не желим да се понашам неодговорно, желим да сачувам мир за наш народ на КиМ, али и у целој Србији.

Вучић је приметио синхронизоване ударе из региона с циљем "да нас увуку у сукоб говорећи да смо руске слуге, извршиоци њихових налога на Балкану".

- Хрватска штампа говори - Брисел је прозрео српску игру у БиХ. Шта је то наша игра, чиме смо било кога увредили, шта смо радили? Ништа. Постоји један круг, а то је део подгоричког режима, Приштина у целини, део људи у политичком Сарајеву, и наравно Загреб, који стоји иза тога. Загреб је рачунао да ће као веома успешан народ протеривањем Срба са њиховог етничког огњишта, највећим етничким чишћењем од Другог светског рата, уласком у ЕУ и НАТО завршити посао и постати доминантна сила у региону. Али Србија много брже расте, па морају измишљотинама да оптуже Србију.

Истакао је да "то само говори о њиховој опседнутости Србијом и колико би желели да се на власт врате они који су се стидели жртава Јасеновца, 'Олује', само да се нигде никоме не замере".

РАФОВИ ПУНИ, СТИЖЕ МЛЕКО У ПРАХУ

- СРБИЈА је купила укупно 2.000 тона млека у праху, од чега је прекјуче уговорила 500 тона за транспорт у нашу земљу - рекао је Вучић. - Једна фабрика сладоледа тражила је 20 тона млека у праху, зато што не могу да га пронађу на тржишту. У Европи су опустошени рафови, док је у нашој земљи тржиште основним намирницама стабилизовано, пошто су у почетку људи непотребно куповали велике количине брашна, уља и друго. Све смо то издржали и рафови су нам пуни и имамо огромне резерве и даље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)