НАМА ЈЕ ЧОВЕК НА ПРВОМ МЕСТУ: Зоран Лутовац, председник Демократске странке

Д. МИЛИНКОВИЋ

17. 03. 2022. у 10:27

У САМОМ називу наше листе "Уједињени за победу Србије" садржан је и наш циљ и резултат који желимо постићи на изборима. Србија ће победити ако на изборима сменимо политичко крило организованог криминала.

НАМА ЈЕ ЧОВЕК  НА ПРВОМ МЕСТУ: Зоран Лутовац, председник Демократске странке

Фото Танјуг

Да ли ћемо успети зависиће од тога да ли су грађани који чине већину у Србији спремни да ту своју вољу искажу 3. априла. Ми их охрабрујемо да то учине одмах на свим нивоима да не бисмо то морали да радимо у више корака.

Овако Зоран Лутовац, председник Демократске странке која на предстојећим изборима учествује на листи "Уједињени за победу Србије", одговара на питање шта би за њега био успех 3. априла.

Са каквим планом ваша коалиција излази пред бираче и који је то адут који вас издваја у односу на власт и друге опозиционе листе?

- Време је да подигнемо главу и исправимо кичму. Србији данас као никад треба промена из корена. Не само промена људи, него и целог система: институција, обрасца понашања, привредног, правног и политичког система. Дакле, увођење реда у државу, правде у друштво и одговорности у политику. Човек је на првом месту, а не статистички подаци који нас убеђују да живимо боље него што живимо. Искорењивање сиромаштва, а не убеђивање грађана да је сиромаштво нормално. Смањење неједнакости, а не енормно богаћење политичке касте око власти и даље сиромашење радника и сељака, па у просеку показивати да нам иде добро. Не, њима иде добро, а не грађанима Србије. Време је да се то мења из корена.

Фото Танјуг

Који су конкретно ваши ставови о Косову, уласку Србије у НАТО и Сребреници?

- Косово је по нашем Уставу и међународном праву саставни део Србије. Наша држава на КиМ има и легитимне интересе и људе којима је Србија отаџбина и једина држава коју признају. Нико нема право да одустане од тих људи и од легитимних државних и националних интереса. Нажалост, Косово је данас предмет трговине између политичког вођства у Приштини и владајућег режима у Београду. Уместо да се разговара о свеобухватној сарадњи, једина тема је статус. Што се тиче НАТО и Сребренице, поштујемо постојеће декларације усвојене у Народној скупштини: Резолуцију о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Србије из 2007. године, у којој се под тачком 5. проглашава и војна неутралност Србије, као и Декларацију о осуди злочина у Сребреници у јулу 1995. године из 2010. године.

Од почетне идеје да цела опозиција удружено изађе на изборе дошло се до више колона и председничких кандидата - да ли је то предност или отежавајући фактор у борби за власт?

- ДС је подржала и иницирала свако смислено окупљање опозиције и учествовала у стварању свих великих опозиционих савеза од 2018. па све до данас. Ми данас имамо широки савез "Уједињени за победу Србије". Дакле, ми нисмо једна од колона, него широки савез. Тај савез је могао бити и шири, и жао ми је што није, али и овај је сасвим довољно широк за све оне који хоће снажну политичку алтернативу овом режиму и желе бити сигурни да њихов глас неће бити "бачен".

Ко су за вас прихватљиви партнери са којима бисте после избора могли да правите коалиције?

- За ДС и мене лично прихватљиви су сви они који искрено желе смену садашњег режима и промену система управљања државом и друштвом, а не замену једне аутократије другом и једног екстремизма, или криминалног клана, другим.

САМО ПОНОШ ИМА ШАНСЕ ЗА ДРУГИ КРУГ

ЈЕСТЕ ли спремни да подржите председничког кандидата неке друге опозиционе странке, уколико он уђе у други круг?

- Наравно да сам спреман, када би се то којим случајем десило. Ипак, једини који има шансе да уђе у други круг у овом изборном процесу је наш кандидат Здравко Понош.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!