МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: Апсурдно да о економији Србије говоре они који су у великој мери допринели њеном упропаштавању

Novosti online

26. 02. 2022. у 15:18

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали данас је реаговао на изјаву економисте и кандидата за премијера испред коалиције „Борис Тадић - Ајмо људи“ Горана Радосављевића, нагласивши да је апсурдно да о економији Србије говоре они који су у великој мери допринели њеном упропаштавању.

МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: Апсурдно да о економији Србије говоре они који су у великој мери допринели њеном упропаштавању

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Научили смо да креатори пропасти Србије немају образа и да веома често заборављају какву смо Србију од њих наследили, а која је данас стабилна и води рачуна о својим грађанима. Али, подсећања ради, у време Радосављевића и као саветника председника и као државног секретара у Министарству финансија инфлација је била двоцифрена, чак 11 процената, а курс је драстично скочио са 81 на чак 113,13 динара, чиме је и без ванредних спољних околности пад животног стандарда био неминован. У његово време, затваране су фабрике, а на стотине хиљада људи је изгубило своје радно место. Они су се прекомерно задуживали, уз несхватљиво високе каматне стопе од 7,25 одсто, како би вештачки подизали плате и пензије, јер у буџету нису имали новца. Све то, извесно је водило до банкрота, јер су и Радосављевић и његови другари „стручњаци“ успели да девастирају јавне финансије, да грађане и државу дотерају до просјачког штапа. За то време, покрадене паре су се таложиле на приватним рачунима. Грађани баш у то време, док је Радосављевић био у власти усавршили магију преживљавања, тако да Радосављевић можда све ово што изговара подводи под „мистичну алхемију“, с циљем да се заборави њихово непочинство - рекао је Мали.

Он је нагласио да тајкунски медији константно сервирају лажи, пошто медијски простор поклањању онима којима нос, попут Пинокија константно расте, а све с циљем да се поново увале у фотеље, како би наставили да краду.

- Не морају Синиша или Александар Вучић да се хвале, јер је напредак на свим пољима видљив грађанима.

- Лажи које им се сервирају преко провладиних медија потврђују и Светска банка, и Међународни монетарни фонд и рејтинг агенције. Тако смо јуче добили још једну потврду агенције „Фитцх Ратингс“ која је у најновијем извештају потврдила кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+, уз стабине изгледе за његово даље повећање. Као што и сами знате, Србије је на корак од инвестиционог рејтинга, а у њихово време, то је било готово немогуће. Агенција је објаснила да је рејтинг Србије подржан кредибилном макроекономском и фискалном политиком коју води Влада Републике Србије, као и снажним растом БДП-а током претходне године. Подсећања ради, захваљујући снажном опоравку домаће тражње, у 2021. години оставарен је раст БДП-а од чак 7,5 одсто, а и наредних година очекује се раст изнад дугорочног тренда - навео је он.

Говорећи о заради некада и сада, Мали је истакао да је просечна плата за време Радосављевића, 2012. године била 329 евра, а да је данас 610 евра.

- Дакле, просечна зарада је готово дупло већа, али ми смо посвећени да још више унапређујемо животни стандард грађана. План је да до краја мандата следеће владе просечна зарада буде 1.000, а просечна пензија 500 евра. Подсетићу да и плате и пензије расту из године у годину, без обзира на изазове са којима се суочавамо. Ове године су од 1. јануара плате у јавном сектору увећане 7 и 8 одсто, пензије по швајцарској формули за 5,5 процената, а минимална цена рада за 9,2 одсто. Када погледате БДП, један елемент је потрошња и ми желимо да грађани живе што боље. То значи да плате и пензије морају да расту, јер када расте потрошња, расте и БДП. То значи да ћемо имати више новца за капиталне инвестиције, чиме се покреће грађевинска и остале индустрије, покрећу се улагања и домаћа и страна, и отварају нова радна места. Радимо и на томе да повећавамо извоз, јер је то новац који остаје у Србији Дакле, повећање плата и пензија представља меру која доприноси да грађани што мање осете инфлацију за коју Србија није одговорна, која је резултат светских дешавања. Такође, ограничили смо и цене основних намирница и дајемо све од себе како би наши грађани што мање осећали притисак - навео је он и подвукао да је упркос огромној помоћи привреди од 8,8 милијарди евра за две године стопа јавног дуга под контролом и тренутно на нивоу од 52,4 одсто.

Како је Мали истакао, у време када је Радосављевић водио (не)бригу о јавним финансијама, неограничено јавно задуживање од 2009. до 2012. године је довело до акумулације скупог и неповољног јавног дуга, а пробијена су и фискална правила, те је ММФ суспендовао аранжман из 2011. већ у фебруару 2012. године, схватајући да Србија срља у кризу јавног дуга, односно у банкротство.

- Нова монетарна и фискална политика од 2012. године морала је да се ухвати у коштац са тешким реформама, фискалном консолидацијом, санацијама у банкарском сектору, обнављањима државних фондова и стабилизацијом тржишта, односно цена и курса - рекао је он и закључио да је време уништавања Србије само тужна прошлост, те да ће грађани на изборима знати да изаберу опцију која је посвећена напретку.

БОНУС ВИДЕО - "РЕЗУЛТАТИ ВИДЉИВИ НА СВАКОМ КОРАКУ": Мали и Шапић разговарали са омладином у Београду

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара