НАТО ЧОВЕК: Понош је признао, а ево шта је у депешама "Викиликса" писало о њему

Novosti online

10. 02. 2022. у 22:07

ЗДРАВКО Понош, кандидат Драгана Ђиласа за председничке изборе, у емисији на Н1 а на питање да ли је за чланство у НАТО, изјавио је: "Никад не реци никад".

НАТО ЧОВЕК: Понош је признао, а ево шта је у депешама Викиликса писало о њему

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Име Здравка Поноша помиње се у депешама "Викиликса", где је и једно од утемељења Поношеве титуле НАТО човека. Овде се спомиње велика заинтересованост Вашингтона да управо он буде именован за начелника Генералштаба Војске Србије, као и притисак који су зарад тога вршили. Он је на ову позицију и именован, одлуком тадашњег предсендика Бориса Тадића, 2006. године.

Тако се у депеши 06БЕЛГРАДЕ842 наводи да "реформе српске одбране обезбеђују војну оријентацију и став који ће бити у нашем америчком интересу" и додаје да је "у срцу реформе система одбране тадашњи заменик начелника Генералштаба, генерал-мајор Здавко Понош".

Наредна депеша 06БЕЛГРАДЕ880 "говори" о Поношевим ставовима, па се оцењује:

- Генерал Понош је недвосмислен око стратешке опредељености српских оружаних снага ка уласку у Партнерство за мир и коначном учлањењу у НАТО. Понош је, да би тај циљ био остварен, навео изазове који су пред њим да се Војска Србије самоукине - смањење људства на 27.000 уместо постојећих 62.000, велика редукција и затварање војних база и усвајање модерне структуре војних снага, а као најажније Понош је рекао да промена стања свести оружаних снага, а нарочито официра, представља највећи изазов.

У забележбама "Викиликса" (06БЕЛГРАДЕ1382) помиње се и име амбасадора Мајкла Полта који тражи од Војислава Коштунице да подржи "брзо разрешење питања командовања војском, укључујући и именовање Поноша за начелника Генералштаба" Коштуница је, затим, приметио да је "чудно што САД као да знају више о Поношу од њега". После тога, Полт закључује у документу под бројем 06БЕЛГРАДЕ1554, да Коштуница "изледа блокира Тадићеве покушаје да именује политички лојалног и реформистички настројеног Поноша". Амерички дипломата се помиње и у депеши 06БЕЛГРАДЕ1959. Полт је овде навео да је "Тадићу указао да ће своје јавно и јасно обавезивање на евроатлантске интеграције и посвећеност сарадњи са НАТО најбоље доказати тако што ће потврдити именовање Поноша као начелника Генералштаба".

Шта је Понош изјавио у вечареас у емисји 360 степени на Н1, а о чланству Србије у НАТО погледајте на приложеном видео-снимку:

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (11)

ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВИХ АМБАСАДОРА: Председник се састао са новим дипломатским представницима Аустрије, Белгије, Кувајта и Немачке