ВУЧЕВИЋ: Једном годишње да се одржи помен свим жртвама Новосадске рације

Novosti online

29. 01. 2022. у 10:55

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић гостовао је у једнј емисији и том приликом замолио грађане за разумевање због тренутне ситуације у граду, јер је, како је рекао у свим градским службама велики број заражених.

ВУЧЕВИЋ: Једном годишње да се одржи помен свим жртвама Новосадске рације

Милош Вучевић, Фото Танјуг

Стање са бројем заражених коронавирусом је забрињавајуће, нико не може да каже да са небригом гледа на све што се дешава. Ми морамо да чувамо здравље и животе грађана, а са друге стране живот не може да стане. Очигледно морамо да научимо да живимо са овим вирусом. Неке европске земље су већ почеле да напуштају рестриктивне мере, Шпанија међу првима", рекао је градоначелник Милош Вучевић у емисији "Град и ми". Вучевић је замолио грађане за разумевање због тренутно ситуације у граду, јер је, како је рекао у свим градским службама велики број заражених.

У ЈГСП алармантно стање 125 возача је било позитивно на корона вирус, због чега је морао бити редукован број градских линија. Стање је забрињавајуће и у основним, средњим школама као и предшколским установама где се бележи велики број оболелих, како ученика тако и наставног кадра.

- Све градске службе фунцкионишу али молим грађане за разумевање, јер као што се разбољевају медицински радници тако је и у свим осталим службама. Не треба да смо нефер и некоректни услед тренутне епидемијске ситуације- истакао је Вучевић. 

У Новом Саду готово 9.000 активних случајева корона вируса а тај број је сигурно већи

Вакцинација је готово замрла, близу 200.000 Новосађана је примило вакцину што је добра али недовољна бројка. Мислим да нема породице у којој неко није имао корону, каже градоначелник Вучевић.

О обележавању Рације више у школама

Градоначелник се у емисији "Град и ми" осврнуо и на обележавање Новосадске рације, покренута је иницијатива да се погром Рације уврсти у званични школски програм.

- Изгледа да више жалимо за неким дрветом него за људима који су страдали 1942. Више се прича да ли је неко дрво засађено него да ли може једном годишње да се одржи помен свим жртвама Новосадске рације. Не видим ни велике Новосађане који су дошли на помен, хладно им је, дува ветар, досадно је… неће ниједна школа децу да доведе, да им се прича о томе- каже градоначелник. 

Вучевић је напоменуо да је у плану и подизање Меморијалног центра. Носиоци пројекта Град Нови Сад и Епархија бачка, придружиће се и Европска престоница културе.

- Идемо храбро ка томе, локација на простору бивше Мостоградње, јер је то најближи слободни локалитет, месту највећег страдања Новосађана. Циљ је да тај Мемо центар никога не остави равнодушним, то је место да се отрезнимо, да добро разумемо оно што се дешавало да нам се никад не понови. То неће бити биоскоп, место где се купују кокице и забавља. Користићемо најсавременије технологије да би ту ужасно тешку причу приближили будућим генерацијама- објаснио је Вучевић. 

Нове школе и вртићи

Више од шест милијарди динара Град улаже у образовање, прваци добијају бесплатне уџбеници, најбољи ђаци иду на путовање о трошку Града. У плану су нове инвестиције за изградњу школа и вртића.

Југовићево ће добити нову школу – насеље Сунчана долина, прво школа па онда и вртић.

За Грбавицу – на углу Кола српских сестара нови вртић који ће растеретити Адамовићево и Грбавицу. Напредују и радови на изградњи вртића у Ветернику, па ће од септембра бити уписано 500 или 600 деце више.

Генерални урбанистички план нападају политички активисти не еколози

- Јавна расправа о генералном урбанистичком плану није изазвала велику пажњу грађана него политичких активисти који имају своје циљеве. Они желе само да направе инцидент и ту нема аргументоване расправе. То су људи који се противе свим инвестицијама - не желе нови мост, Каменичку аду, не желе пречистач отпадних вода, ништа им не одговара- каже Вучевић. 

Он додаје да је најпоноснији што је о први пут организована јавна расправа о генералном урбанистичком плану, претходници, како је рекао, никада нису организовали јавну расправу, него су све усвајали у тајности. 

- Овде није дијалог политичар - политичар, ви сада имате тим урбаниста и стручњака који бране план јер су радили то као стручњаци, а не као политичари. Никаквих инцидената није било, људи су на тим јавним расправама, могли да виде и ко је нервозан и ко галами без разлога, бунили су се против вишеспратница иако се тим планом ни не одређује никаква  спратност- објашњава Вучевић.

Вучевић каже да се на крају све своди на причу о бродоградилишту. 

- По новом предлогу ГУП-а нема градње на Каменичкој ади, што је постојећим планом иначе предвиђено. Оно што је битно ми ћемо кроз бољу утврду имати боље наводњавање зелених површина на Каменичкој ади, пружити бољу заштиту од подземних вода мештана јужног Телепа, и што је најважније растеретити тај део града од саобраћајних гужви јер је Мост слободе пред колапсом - тврди градоначелник.

Он је напоменуо и да ће нелегални објекти у делу Каменичке аде морати да се руше.

У емисији су приказани и снимци тестирања брзе пруге "Београд – Нови Сад", брзина која је достигнута је 200 км/х.

- Ништа неће бити исто када почне са радом брза пруга "Београд - Нови Сад, све ће бити много, много боље- рекао је Вучевић.

БОНУС ВИДЕО:

ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ: Положени венци на споменик "Породица"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)