АНГЕЛИНА СРБЕ У БиХ "ПРЕВЕЛА" У БОШЊАКЕ: Званичница ЕУ својом изјавом после састанка са парламентарцима у Сарајеву згазила "Дејтон"

С. М. - Д. М.

27. 01. 2022. у 06:34

УЗ осмех и куртоазне поруке да се радује што је поново у Сарајеву, Ангелина Ајхорст, директорка при Европској служби за спољне послове, јуче је Србе и Хрвате у Босни и Херцеговини практично "превела" у - Бошњаке.

АНГЕЛИНА СРБЕ У БиХ ПРЕВЕЛА У БОШЊАКЕ: Званичница ЕУ својом изјавом после састанка са парламентарцима у Сарајеву згазила Дејтон

Фото ЕПА

Наиме, она је, у обраћању после састанка са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, грубо прекршила дејтонски концепт о два ентитета и три народа. У изјави за медије навела је да ЕУ и САД и даље остају посвећени Босни и Херцеговини, њеној јединствености и суверенитету, а затим је додала:

- Земљи мира и просперитета и једне јединствене територије, једне земље и једног народа.

Остало је нејасно да ли је Ајхорстова направила лапсус, или је у јеку притисака на Републику Српску и њено руководство изговорила баш оно што су наумили поједини кругови са Запада - да РС утопе у унитарну БиХ и да нашим сународницима с оне стране Дрине политичким инжењерингом наметну нови идентитет.

С друге стране, њен амерички колега, изасланик за изборне реформе у БиХ, Метју Палмер, који је такође у Сарајеву присуствовао састанцима са званичницима БиХ, одиграо је много вештије. Он је послао поруку да Вашингтон у потпуности подржава "ЕУ перспективу БиХ, у складу са дејтонским оквиром - једна држава, два ентитета, три конститутивна народа".

Фото Танјуг

Скандалозан наступ Ајхорстове, по политичком аналитичару Драгомиру Анђелковићу, у потпуности је оголио праве намере Запада, а то је хегемонија и централизација БиХ, наметање онога за шта су се муслимани борили током рата:

- Оваква изјава само ће учврстити Србе у намери да се још енергичније боре за Српску и своје интересе. Јер, јасно је да им сви западни центри моћи који стоје иза сарајевског хегемонизма раде о глави.

На питање да ли је ово Ајхорстова изговорила из незнања и непознавања ситуације у БиХ или са намером, Анђелковић каже:

- Она је демонстрирала знање које је избило на површину. Истовремено, показала је маркетиншко незнање, неспособност да се прилагоди оним клишеима и формулама које обично користе да сакрију своје праве намере. Палмер је пак ту много мудрији, али суштински је потпуно огољено ко стоји иза сарајевског екстремизма.

Палмер и Ајхорстова јуче су се заложили и за јачање институционалног оквира БиХ, нагласили су да је изборна реформа од кључног значаја, а снажне и функционалне институције круцијалне за излазак Босне из тренутне политичке кризе.

Амерички дипломата указао је и да је важно да Федерација БиХ буде у равнотежи са РС, што ће, како је навео, омогућити функционалан дејтонски систем који ће свим грађанима БиХ давати и пружати добре услуге. Истакао је и да се у институционалном оквиру одражавају права конститутивних народа.

- Све ово се може постићи, али није једноставно. И врло мало је времена остало. Важно је да се наставе планови за изборе на јесен, а ако се праве измене у избором систему, оне морају бити минимално шест месеци пре.

Фото Новости

КО СРПСКУ НАЗОВЕ ГЕНОЦИДНОМ - ИДЕ У ЗАТВОР ПЕТ ГОДИНА

РЕПУБЛИКА Српска предложиће посебан закон о забрани називања геноцидним колективитета или националне групе, по којем ће казна затвора за ово дело бити пет година - поручио је јуче српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и лидер СНСД, након састанка са Палмером и Ајхорст у Сарајеву, којем су присуствовали и други лидери странака парламентарне већине у РС.

Додик је поновио да Српска не одустаје од тога да треба повући закон о кажњавању негирања геноцида, који је наметнуо бивши високи представних Валентин Инцко. Појаснио је и да ће се у законском предлогу РС тражити казна за сваког ко БиХ, Српску, Федерацију, Брчко или кантоне назове геноцидним.

- Ако то прихвате наши партнери у Парламенту, а не видим разлог да се то не деси, ми смо спремни да учествујемо у раду институција на нивоу БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРИШТИНА ЗАТВАРА ВРАТА ДИЈАЛОГУ У БРИСЕЛУ: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао са амбасадором САД Кристофером Хилом