ЛИНТА: Срби у Федерацији БиХ угрожени више него икада

Novosti online

25. 01. 2022. у 17:04

ПРЕДСЕДНИК Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да су Срби у Федерацији БиХ угрожени више него икада и да су зато криве бошњачке и хрватске власти, а нарочито председник СДА Бакир Изетбеговић.

ЛИНТА: Срби у Федерацији БиХ угрожени више него икада

Фото: Танјуг

Малобројни Срби повратници немају поверење у своје окружење јер то окружење велича бошњачке и хрватске ратне злочинце, негира и ниподаштава српске жртве, назива Србе агресорима, злочинцима и геноцидашима, док су многи наредбодавци и починиоци злочина над српским цивилима и заробљеницима и даље на слободи.

Нажалост, Бакир Изетбеговић има у појединим западним центрима моћи подршку за своју унитаристичку и исламистичку политику али и за спровођење системске дискриминације преосталих Срба у шест кантона са муслиманском већином у Федерацији БиХ. Циљ власти у Федерацији јесте да у наредном периоду тихим прогоном у потпуности реализује ратне циљеве како би створиле етнички чисте територије без Срба.

Линта истиче да политика СДА и Бакира Изетбеговића јесте, између осталог, стварање таквог амбијента и атмосфере у Федерацији БиХ у коме малобројни Срби не могу остати и опстати. Један од бројних примера јесте недавно организовање марша зелених беретки у Бужиму који су носили ратне заставе тзв. Армије БиХ, певали ратну песму о 505. Бужимској муслиманској бригади за коју наводе да „у бој креће, све до Дрине она стати неће”, узвикивали Алаху екбар, величали злочин над Србима и позивали на рат и нова убијања Срба. Нико из међународне заједнице није реаговао на ратне покличе из Бужима. Срби у Федерацији БиХ су дуги низ година изложени различитим облицима шиканирања и понижавања, а сада се угрожава и њихова безбедност. То потврђују, између осталог, све чешћа скранвљења и рушења српских гробаља и скрнављења српских цркава на територији Федерације БиХ што изазива додатни страх и узнемиреност код малобројних Срба.

БОНУС ВИДЕО - ОРИЛО СЕ У БАЊАЛУЦИ: "Пукни зоро" одјекивало до Мањаче

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића