НЕ КРИЈУ ДА ЋЕ НАПАСТИ "ВАЛАЧ": Курти припрема преузимање трафостанице на северу Косова и Метохије, тражио од Кфора да му асистира

Д. З.

25. 01. 2022. у 07:00

У НАСТОЈАЊИМА да потврде свој "суверенитет" на целој територији, власти у Приштини планирају да уз помоћ специјалаца полиције заузму стратешки важну трафостаницу "Валач" на северу Косова и Метохије.

НЕ КРИЈУ ДА ЋЕ НАПАСТИ ВАЛАЧ: Курти припрема преузимање трафостанице на северу Косова и Метохије, тражио од Кфора да му асистира

Трафо станица Валач / Фптп Д. Зечевић

Ове сулуде планове, који би могли јужну српску покрајину да гурну у огањ нових сукоба, практично су офирали медији на албанском језику, који су известили да су представници владе Аљбина Куртија, на недавном састанку са припаднициам Кфора, од ове међународне војне мисије тражили да им асистира приликом упада у електроенергетско постројење. Пошто су интернационалне снаге одбиле такву опцију, приштинске власти оставиле су могућност да то учини - полиција!

Из Кфора овим поводом нису желели званично да се оглашавају. Приштински медији на албанском језику на Косову пренели су изјаву Куртија, који је казао да "покушава да дође до решења за питање електричне енергије" односно да је "плаћање рачуна за потрошњу струје на северу једино могуће решење" које ће, како је навео, покушати да реши са "што мање штете и мирним путем".

Истовремено, поводом изјаве о "неплаћању струје" огласио се директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је истакао да "Курти по ко зна који пут покушава да пласира лажну информацију како се струја на северу Косова годинама не плаћа, као и да чињенице говоре супротно, односно да је сваки киловат потрошене електричне енергије свих ових година уназад уредно плаћен".

- Званични Београд и ЕПС плаћали су струју која је преко преносних система ЕМС стизала у четири општине на северу Косова и Метохије - навео је Петковић.

И политички представници Срба са КиМ, али и житељи севера покрајине поменуту Куртијеву изјаву схватају као нову провокацију и намеру срачунату као алиби за нови упад косовске полиције у овај део покрајине, као што је то био случај октобра месеца проше године, када је на десетине Срба повређено, а тешко рањен Срећко Софронијевић из Звечана.

- Већ више од 20 година живимо у неизвесности, јер мало-мало, па нам прете или упадима или заузимањем "Валача". Али, ако има правде, недопустиво би било да Албанци заузму ову трафостаницу, јер је они нису ни градили - истичу житељи Житковца, српског села у чијој близини се налази поменути објекат, који из безбедносних разлога повремено обилазе и припадници Кфора.

Седамдесетдвогодишњи Милија Милојевић из овог места, власник имања на којем се налази трафостаница, подсетио нас је недавно да је она саграђена 1954. године и да су је градили Срби. Да је стратешки важна за опстанак нашег народа на северу Космета, указује и чињеница да се из "Валача "струјом снабдева око 85 осто домаћинстава у том региону.

КИЛОВАТИ И ПРЕКО "ГАЗИВОДА"

РАДНИЦИ на трафостаници "Валач", Срби са севера, из разумљивих разлога, не желе да говоре за медије. Иначе, осим из Новог Пазара и Обилића, у трафостаницу "Валач" струја стиже и из хидроелектране "Газиводе", удаљене тридесетак километара. Ова хидроцентрала, наиме, допуњује систем у случају прекида у снабдевању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)