НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА АМБАСАДА У БЕОГРАДУ: Подржавамо придруживање Србије ЕУ

Танјуг

20. 01. 2022. у 16:02

НЕМАЧКА и Француска снажно подржавају процес придруживања Србије Европској унији, кроз политичке дијалоге на високом нивоу, кроз фондове ЕУ (200-300 милиона евра бесповратних грантова) и билатералну подршку текућим реформама, наводи се у саопштењу амбасада две земље.

НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА АМБАСАДА У БЕОГРАДУ: Подржавамо придруживање Србије ЕУ

Зграда Европске уније / Фото АП

Амбасаде су саопштење објавиле поводом 59. годишњице Јелисејског споразума између Немачке и Француске

који две земље обележавају у петак, 22. јануара, наводећи да је оснивање Европске уније било уско повезано са проактивним процесом помирења Француске и Немачке.

У саопштењу се истиче и да ће у оквиру председавања Саветом ЕУ Француска у јуну организовати велику међународну конференцију посвећену Западном Балкану која ће окупити лидере и различите актере из ЕУ и региона.

Као земље чланице Европске уније и Берлинског процеса, Француска и Немачка остају посвећене подршци регионалној сарадњи и помирењу и активно доприносе дијалогу Београда и Приштине под окриљем ЕУ, наводи се у саопштењу.

Француска и Немачка такође придају посебан значај регионалној сарадњи у области безбедности, посебно у борби против организованог криминала и тероризма.

У Србији, Француска и Немачка влада, како се наводи, подржавају потенцијале и пружају експертизу у области промоције Зелене агенде, у области иновација, као и зближавању младих кроз Регионалну канцеларију за сарадњу младих -РYЦО.

Обе земље, како се наводи, пружају своју експертизу у оквиру министарстава и радних група, у областима управљања твининг пројектима ЕУ, реформама у областима јавне управе и владавине права, који су окосница целокупног процеса европских интеграција.

Јелисејски споразум су 1963. године потписали канцелар Конрад Аденауер и председник Шарл де Гол, а имао је за циљ да приближи две стране које су раздвајале три немилосрдна рата и узајамно неповерење. Тај споразум је допуњен још једним споразумом, потписаним у Ахену 2019. године.

У заједничком саопштењу две амбасаде наводи се и да је процес помирења произашао из снажне политичке воље и визије без преседана двојице политичких лидера који су веровали да европска будућност зависи не само од мира, већ и од међусобног поверења и активне сарадње на свим нивоима.

Данас Немачка и Француска сарађују на највишем политичком нивоу, али такође интензивно сарађују и у областима привреде (Аирбус аероспаце/Ербас аероспејс компанија симбол је тог успеха), одбране, културе (кроз АРТЕ, телевизију са националном покривеношћу који се емитује на оба језика и у обе земље), размене младих (преко Француско-немачке канцеларије за младе, која је до сада повезала 9 милиона младих), образовања (кроз широку мрежу двојезичних одељења), јавне управе...

Као блиски партнери, Немачка и Француска своју сарадњу стављају у службу Европске уније и раде на заједничкој визији једне снажне, суверене, одрживе, на будућност усмерене и уједињене Европе, наводи се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО - ОНИ НАС ЧУВАЈУ: Српски војник има најсавременију борбену опрему за све изазове

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)