НОВИ ИЗВЕСТИЛАЦ БУНДЕСТАГА ДОЛАЗИ ПРВО У СРБИЈУ: Центар и мотор региона, искористити њену сарадњу са Русијом

Танјуг

19. 01. 2022. у 16:57

СРБИЈА је последњих година направила велики економски напредак и постала је центар науке, и зато је важан мотор за регион, а то са собом носи одговорност, оценио је нови известилац немачког Бундестага за Западни Балкан Адис Ахметовић и додао да Србија има важан задатак да проактивно допринесе стабилности региона.

НОВИ ИЗВЕСТИЛАЦ БУНДЕСТАГА ДОЛАЗИ ПРВО У СРБИЈУ: Центар и мотор региона, искористити њену сарадњу са Русијом

Фото Танјуг

Уз оцену да Србија може привући пажњу широм света кроз велика спортска, као и културна и музичка достигнућа, он истиче да то такође укључује одговорности и очекивања - да проактивно допринесе стабилизацији региона и изгради или подржи мостове разумевања.

Рекао је да би желео да подржи Србију у овом подухвату и да је веома заинтересован за даљи близак билатерални однос Србије и Немачке обележен поверењем.

Искористити односе Србије са Русијом

Истиче да планира да његово прво путовање на новој функцији буде управо у Србију, где ће се састати са посланицима и члановима владе, као и са представницима привреде, науке, културе и цивилног друштва, а на врху листе тема разговора биће, каже даља интеграција у ЕУ и благовремено чланство у Унији.

-Верујем у мирну и перспективну будућност Западног Балкана и у добре билатералне односе са Немачком. И зато сам уз свих шест држава тог региона у заједничком раду на стабилној демократији, растућем просперитету и изгледима за младу генерацију, као и конкретизацији проширење ЕУ на све државе Западног Балкана. И из тог разлога, приоритетно радимо на приближавању ЕУ и европским интеграцијама. Такође желим да градим мостове и између Београда и Приштине, поручио је ону изјави за Танјуг.

Ахметовић је истакао да само кроз дијалог може да се напредује у сарадњи.

Западни Балкан је, према његовим речима, вековима био од великог геополитичког интереса.

Фото Танјуг

-Већ неколико година постоји све већи интерес Русије и Кине. Подржавам проширење ЕУ на Западни Балкан, а као известилац, желео бих да предложим конкретне кораке деловања Одбору за спољне послове Бундестага и немачкој влади у циљу стабилизације ситуације на терену, одржавања мира, јачања демократских и либералних снага и конкретизовања проширења ЕУ на све балканске државе, рекао је он.

Ахметовић сматра да се по том питању разликује од других немачких политичара који имају утицаја на спољну политику.

-Можда би нам чак било од помоћи да искористимо односе Србије са Русијом за смањење тензија и мировне преговоре, додао је он.

Србију, каже види у блиској будућности, не само као снажног партнера ЕУ, већ и као чланицу Уније, јер је то, како каже, једини начин да се осигура дугорочна и одржива стабилност, демократија и просперитет.

-У наредним месецима планирам да често посећујем балканске државе и радим са либерално-демократским снагама на миру, стабилности и просперитету, истакао је он уз напомену да је тренутни фокус, међутим, на Босни и Херцеговини због растућих тензија.

-Тренутно радим са својим колегом у Бундестагу Дитмаром Нитаном, као и са Јосипом Јуратовићем и другим посланицима и стручњацима на конкретном плану стабилизације Босне и Херцеговине. Желимо да пружимо подршку либерално-демократским снагама на Западном Балкану, објашњава он.

Предност балканског порекла

На питање да ли ће његово порекло (бошњачко) утицати на његов рад, рекао је да се припремио за питања о историји његове породице пре него што је преузео овај одговоран задатак.

-И ја мислим да је исправно да се то пита, јер иначе остаје неизречено и има нешто што раздваја уместо што обједињује. Ја сам немачки парламентарац са фокусом на спољну и безбедносну политику. Преузимајући нови задатак као главни известилац за Западни Балкан, подједнако сам доступан свим државама Западног Балкана као партнер у сарадњи - увек под претпоставком даљег развоја мира, демократије и просперитета за регион, као и интензивирања односа са ЕУ и билатералне сарадње са Немачком, истакао је он.

Напомиње да има веома добар радни однос са амбасадорком Србије у Берлину Снежаном Јанковић и српском дијаспором, посебно у његовом родном Хановеру и истиче захвалност парохији СПЦ Светог Саве и пароху Александру Перковићу на срдачном пријему делегације СПД-а у Хановеру.

Казао је да ће током разговора, на путовањима на Западни Балкан, свакако бити од користи то што због свог порекла разуме језике, има добро географско и историјско знање, као и осећај и емпатију за културе и начине живота.

-Сигуран сам да већина српског или хрватског становништва и ја већ имамо нешто заједничко - волимо да једемо мамине или бакине палачинке и да певамо и играмо у вечерњим сатима уз музику Чолића, Јоксимовића или Мерлина, закључио је Ахметовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ СЕ ДАНАС САСТАЈЕ СА КРИСТОФЕРОМ ХИЛОМ: Председник ће разговарати са америчким амбасадором