СРБИМА НИЈЕ ДОБРО КАДА НЕ СЛУШАЈУ ГЛАС МАТИЦЕ: Бивши званичници о молби председника Вучића да се представници РС врате у институције БиХ

Д. МИЛИНКОВИЋ

19. 01. 2022. у 09:00

СКУПШТИНА Републике Српске могла би већ почетком фебруара да расправља о повратку представника Бањалуке у заједничке институције Босне и Хецеговине, у чијем раду не учествују због скандалозног закона о забрани негирања геноцида, који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

СРБИМА НИЈЕ ДОБРО КАДА НЕ СЛУШАЈУ ГЛАС МАТИЦЕ: Бивши званичници о молби председника Вучића да се представници РС врате у институције БиХ

Са заседања Скупштине РС 1993. године / Фото Срна

Председник Србије Александар Вучић је током прошлонедељног сусрета са српским чланом Председништва БиХ Милародом Додиком у Београду замолио српске представнике да се врате у заједничке БиХ институције и оданде бране интересе Српске и нашег народа. Шеф српске државе у више наврата је поручио да су за нашу земљу важни мир и стабилност у региону, али и да неће доносити никакве одлуке на штету Срба у РС.

Вучићева сугестија да би присуство Срба за политичким столом у Сарајеву могла бити мудрија стратегија, поручују саговорници "Новости", никако се не може тумачити као мешање у унутрашње ствари Српске. Али, додају, треба да буде подсећање и опомена на догађаје из блиске прошлости, када су Срби у РС најлошије пролазили када нису били јединствени и када се у Бањалуци нису чуле поруке из Београда.

Најбоља лекција из блиске историје о томе какве последице могу бити када браћа са обе стране Дрине не стоје на истим становиштима је оно што је уследило када је Скупштина РС у мају 1993. одбацила Венс-Овенов план и поред тога што је на његовом усвајању инсистирало тадашње југословенско руководство - Слободан Милошевић, Момир Булатовић и Добрица Ћосића, као и тадашњи премијер Грчке Константин Мицотакис. Након ове одлуке Скупштине РС, СРЈ је успоставила блокаду на Дрини, као што је Милошевић и упозоравао да ће се десити уколико одбију план.

Владислав Јовановић, који је у тим тешким тренуцима за српски народ био шеф југословенске дипломатије, каже, за "Новости", да је Милошевић тада пристао да уведе санкције РС, обманут великим обећањима из иностранства, а која су се на крају свела само на то да Србији буду скинуте спортске санкције:

- Важно је нагласити да не постоји никаква реална опасност од "политичког развода" Београда и Бањалуке, односно да се Србија дистанцира од Српске и препусти је својој судбини. Услов за наше даље заједничко постојање је слога Срба са обе стране Дрине. И позив председника Вучића да Срби размисле о повратку у БиХ институције је заправо предлог да се мекшим средствима, а не директном конфронтацијом бране српски интереси. Колико сам видео, Додик је то у начелу прихватио, а то треба да потврди Скупштина Српске.

И бивши југословенски шеф дипломатије Живадин Јовановић указује да је ово једна деликатна фаза када је реч о опстанку Српске:

- Руководство Српске најдиректније осећа шта се надвија над њом и са каквим све изазовима се суочавају. Превасходна је одговорност на Бањалуци какву ће политику водити и за очување стечених права на аутономију и равноправност два ентитета и три конститутивна народа. Институције РС су те које треба да нађу најбољи пут за заштиту својих интереса, према Уставу БиХ и Дејтонском споразуму. Није једноставно, сви притисци на РС усмерени су на даље смањивање њених надлежности. Изузетно су важне и сталне консултације Београда и Бањалуке, у заједничком је интересу Србије и РС, српског народа на Балкану, да постоји стална комуникација, јер сваки застој доноси штету. Антисрпска стратегија и политика Запада се наставља и данас и зато је још важније да будемо јединственији.

Шеф посланичког клуба СНСД у Скупштини Српске Игор Жунић најавио је у уторак да ће се врх ове странке састати у наредних неколико дана и разговарати о молби председника Вучића и рекао да би то ускоро могла бити тема и у парламенту.

ПЕНКАЛО ЗА КАРАЏИЋА

ВЛАДИСЛАВ Јовановић присетио се драматичних дешавања у вези са Венс-Овенсовим планом за БиХ:

- Караџић је, под притиском Београда и међународних посредника, пристао да парафира споразум на мировној конференцији у Атини. Чак је и Торвалд Столтенберг, отац садашњег генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, Караџићу поклонио своје перо којим је парафирао споразум. Међутим, Караџић је био доста опрезан и поставио је услов да Скупштина РС потврди овај документ, чиме је направио одступницу која у том тријумфалном тренутку није била много примећена.

Скупштина РС након тога заседала је на Палама, били су присутни Милошевић, Булатовић, Ћосић и Мицотакис. Након бурног заседања које се завршило у првим јутарњим сатима 6. маја 1993, посланици су одбили план.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Тражим савезнике нашој земљи и решења за кризу која је погодила Европу (ФОТО)