НАСТАВАК РЕПРЕСИЈЕ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ: Петковић информисао француског амбасадора о ситуацији на Косову и Метохији

Д.Зечевић

18. 01. 2022. у 17:25

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Републици Србији Пјером Кошаром, кога је упознао са тренутном политичком и безбедносном ситуацијом у нашој јужној покрајини.

НАСТАВАК РЕПРЕСИЈЕ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ: Петковић информисао француског амбасадора о ситуацији на Косову и Метохији

Фото: Канцеларија за КиМ

Петковић је информисао француског амбасадора о последњим догађањима на Косову и Метохији, у светлу одлуке привремених институција самоуправе у Приштини да се у српским срединама на КиМ онемогући одржавање референдума о промени Устава Републике Србије. Директор Петковић је нагласио да се ради о наставку кампање насиља и репресије над српским народом, која траје већ месецима, али и о отвореном настојању да се потпуно пониште и укину најелементарнија политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију изразио је очекивања да ће међународна заједница бити чвршћа и да ће благовремено изврши снажнији притисак на Приштину, како се све не би свело само на реакцију саопштења и реторичких порука, што очигледно за приштинске политичке структуре није било обавезујуће. Петковић је подсетио да је српском народу, уз подршку ОЕБС-а, у прошлости било омогућено да гласа на изборима које расписује Република Србија и да се одлуке Приштине по питању одржавања референдума могу сматрати најфлагрантнијим актом политичког и правног насиља.

Фото: Канцеларија за КиМ

 

Додатно неспокојство уносе изјаве приштинских политичара да ће Србима на Косову и Метохији и у будућности бити забрањено да гласају на изборима које расписује Република Србија, посебно на изборима 3. априла, што, према њиховом плану, у крајњем исходишту треба да обесхрабри српски народ у борби за опстанак и његова права у нашој јужној покрајини. Такав приштински сценарио укидања права гласа за изборе у априлу сигурно се неће догодити, подвукао је директор Петковић.

Све ово води ка угрожавању мира и наставку опасне дестабилизације региона, али и  поништавању свих до сада уложених напора да се дође до успостављања поверења и  нормализације односа у нашој јужној покрајини, изразио је своју бојазан директор Петар Петковић.

И поред свега овога, Београд и даље сматра да се сва отворена питања могу решавати једино мирним путем и на томе ће наставити да инсистира, иако је неиспуњавање преузетих обавеза из бриселких договора од стране Приштине, још једна велика препрека и изазов у процесу нормализације односа, нагласио  је Петковић.

На крају, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је изразио уверење да ће посвећеност Француске и Србије регионалној стабилности и успешан развој сарадње две државе, на основама традиционалног пријатељства, бити настављен и у будућности.

БОНУС ВИДЕО - БИЈУ РАФАЛИ, ПСУЈУ НАМ МАЈКУ СРПСКУ: Потресна исповест старице из Рудара

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТУЖИЛАШТВО И ПОЛИЦИЈА ДА ИСТРАЖЕ СВЕ: Председник ОО СНС Врачар демантовао наводе Андреја Маринковића