РЕЗУЛТАТ НЕМА МНОГО ВЕЗЕ СА СНАГОМ ПАРТИЈА: Стручњаци указују да се исход референдума не може посматрати као лакмус за пролећне изборе

Е. В. Н.

18. 01. 2022. у 09:00

РЕФЕРЕНДУМСКИ резултати који су показали да су грађани у недељу са око 60 одсто гласова подржали измену Устава у делу који се односи на правосуђе, док је 40 процената рекло да највиши правни акт не треба мењати, не значе да је однос снага власти и опозиције 60 према 40 процената.

РЕЗУЛТАТ НЕМА МНОГО ВЕЗЕ СА СНАГОМ ПАРТИЈА: Стручњаци указују да се исход референдума не може посматрати као лакмус за пролећне изборе

Фото Танјуг

Иако су политичке странке, пре свега опозиције, у референдумској ноћи почеле да пресликавају бројке на рејтинг партија, Бојан Клачар из ЦеСида каже, за "Новости", да је погрешно тумачити резултате референдума искључиво по страначком кључу, јер ово није било изјашњавање о партијама.

- Не сме се изгубити из вида и да ће на изборима који следе 3. априла вероватно изаћи милион и по људи више него што је изашло на овај референдум и незахвално је на основу овог гласања пројектовати било какве изборне резултате. Овај резултат референдума на неки начин одговара и власти и опозицији. Владајућа коалиција је наравно задовољна зато што је, ипак, и у комплексним околностима короне и уз малу "потрошњу" у кампањи, у смислу ресурса и енергије, резултат "за" био релативно убедљив. С друге стране, опозиција може да буде задовољна зато што је са веома слабом кампањом дошла у ситуацију да је након референдума добила неки податак за који може да се ухвати и комуницира у јавности, а то је да је око 40 одсто изашлих гласало "не".

По Клачару, случај Београда, где је победило "не", показује да су се људи опредељивали по два основа: или нису били задовољни самим решењима или су гласали против јер је та решења предложила власт, односно Скупштина у којој нема опозиције. Указује и да на овом референдуму, за разлику од избора за извршну власт, није постојао унутрашњи консензус у самом СНС, и да су се међу високопозиционираним напредњацима чули и гласови "за" и "против" предложених решења. Клачар сматра да су највећи добитници исхода референдума грађани јер је сигурно да би уз побољшања законских решења и добру политичку атмосферу могла унапредити стање у правосуђу.

Републичка изборна комисија саопштила је у понедељак да је на основу 98,79 одсто обрађених бирачких места, то јест 98,24 процената гласачког тела - "да" на референдуму заокружило 59,71 одсто гласача, а "не" 39,26 процената.

- За одговор "да" гласало је 1.170.406 гласача, а за "не" 769.481 бирач, односно 39,26 одсто гласача - рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић и додао је излазност 30,65 одсто или 1.960.010 бирача.

Гледано по градовима, у Београду је 54 одсто гласача заокуржило "не", а 45 процената "да". Краљевчани су подржли промене и то њих 59 одсто, као и Врањанци (76,12 одсто), те Шапчани (67,24 процента) и Суботичани (58,4)... Око 88 одсто грађана Новог Пазара изашлих на референдум гласало је за промену Устава, док је тај проценат у Сјеници још већи и износи 94,4 процента.

Према РИК-у, сви региони осим београдског су подржали промене. У Војводини је уставне промене подржало 60,12 одсто, западној Србији 65,35 одсто, а у јужној и источној Србији 67,17 одсто.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да Комисија нема сазнања о посебним нерегуларностима на референдуму и додао да је рок за објаву коначних резулатата 120 сати од гласања, односно истиче у петак до 20 часова.

Иначе, парламент треба да потврди вољу народа и онда ће Србија званично добити нови, 14. Устав по реду.

АНА БРНАБИЋ: НАПРАВЉЕН ЈЕ ВЕЛИКИ КОРАК

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић захвалила је у понедељак свим грађанима који су изашли на референдум, а посебно онима који су на листићу заокружили "да", јер ће захваљујући успеху на референдуму Србија први пут добити независно правосуђе и самостално тужилаштво.

- Честитам свим грађанима Србије на успеху референдума. Направили смо велику корак у јачању владавине права и даљој демократизацији нашег друштва - написала је Брнабићева на свом званичном инстаграм-профилу.

Премијерка је изразила уверење да ћемо сви тек у годинама пред нама схватити колико је велики и значајан посао урађен у недељу.

- Хвала свима који су изашли на референдум, посебно онима који су заокружили "да", чиме су помогли да буде донета веома важна одлука за будућност наше земље - поручила је Брнабићева.

ИВИЦА ДАЧИЋ: РАЗВЛАСТИЛИ СМО САМИ СЕБЕ

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да је излазност на референдуму од око 30 одсто "сасвим добар резултат" и да је гласање одржано у демократској атмосфери.

Он је за РТС казао да је задовољан тиме што су грађани Србије потврдили одлуку парламента о уставним променама.

- Сви смо говорили о потреби промене Устава, сви знамо да та тема не спада у врх интересовања грађана, да има људи који су политички активни, али да нису имали довољно разумевања колико је референдум важан, нарочито кад се томе дода то да је постојало и пласирање дезинформација да је то диктат од стране ЕУ, а и у чланству СНС и СПС је било људи алергичних на такву врсту притисака - навео је Дачић.

н је казао и "да је ово прва власт која је развластила саму себе".

МАЈА ПОПОВИЋ: ГРАЂАНИ ПОКАЗАЛИ ПОЛИТИЧКУ ЗРЕЛОСТ

КАО министар правде, желим да се захвалим грађанима на исказаној политичкој зрелости на референдуму и да честитам потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије у области правосуђа. Избор грађана Србије ће омогућити независније судство и самосталније јавно тужилаштво, брже и јефтиније остваривање и заштиту права пред судовима и суђење у разумном року. Ове промене Устава повећаће правну сигурност, која ће утицати на већи прилив страних инвестиција, што ће последично довести до повећања животног стандарда и економског напретка Србије. Одлука на референдуму омогући ће модернизацију и већу ефикасност правосуђа, али и већу одговорност судија и јавних тужилаца. Грађани су показали да променама Устава желе да отворе врата даљој реформи у области владавине права - поручила је министарка правде Маја Поповић.

ЈОКСИМОВИЋЕВА: ЈАЧА ДЕМОКРАТИЈА

МИНИСТАРКА за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да су грађани Србије показали спремност за структурну системску промену која јача демократске институције и владавину права и најавила да ће се у наредном периоду припремати сет правосудних закона који ће омогућити примену нових уставних одредаба.

- У припрему правосудних закона ући ће се уз пуно и инклузивно саветовање са струком, академском заједницом, цивилним сектором и најширом јавношћу, као и са Венецијанском комисијом - рекла је Јоксимовићева.

ЕВРОПСКА СЛУЖБА ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ: РЕФОРМЕ СЕ МОРАЈУ НАСТАВИТИ

У САОПШТЕЊУ из Брисела ЕУ је констатовала да су, према прелиминарним резултатима, бирачи у Србији на референдуму изразили подршку амандманима на Устав.

- ЕУ поздравља завршетак овог важног корака у реформи Устава у циљу јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије за приступање Европској унији - наводи се у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Наглашава се, такође, да се процес реформи на јачању независности правосуђа не завршава референдумом и да се мора наставити.

- За ефикасну имплементацију уставних амандмана потребно је изменити и допунити низ закона. Њих би требало припремити као приоритет кроз холистичку реформу релевантних закона, у складу са европским стандардима - додаје се у саопштењу.

СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ НАПАДА КОВАЧЕВИЋА

ПОБЕДА "НЕ" У ВЕЋИМ ГРАДОВИМА

ИЗ покрета Двери саопштили су да је на делу "изборна крађа", и да РИК ћути о томе да је опција "не" победила у највећим градовима, а као одговорног за то означава директора Завода за статистику Миладина Ковачевића.

Исти став имају и Заветници, због чега је њихова лидерка Милица Ђурђевић Стаменковски најавила подношење приговора са доказима о неправилностима, и захтев за увид у записнике и бирачки материјал, наводећи да њихови подаци показују да је у већим срединама победила опција "не".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)