ПЕТКОВИЋ: Борићемо се да се на КиМ одрже избори 3. априла

Танјуг

17. 01. 2022. у 09:56

УПРКОС томе што је Аљбин Курти спречио одржавање референдума на КиМ, наставићемо да радимо на томе да се избори 3. априла одрже у јужној покрајини, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

ПЕТКОВИЋ: Борићемо се да се на КиМ одрже избори 3. априла

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је, гостујући на ТВ Прва, рекао да смо јуче присуствовали демонстрацији силе Аљбина Куртија која је ће имати "несагледиве последице" по нормализацију односа између Београда и Приштине.


- Од јутрос је мирно, али је ситуација напета јер смо јуче могли да видимо демонстрацију силе Аљбина Куртија, косовске полиције и РОСУ која је са дугим цевима и оклопним возилима стајала на регионалном путу између Лепосавића и Косовске Митровице. Погранична полиција је у много већем броју била присутна на Јарињу и Брњаку, а регуларна косовска полиција била је присутна у свим српским средина на КиМ и јужно од Ибра, тамо где се наш народ окупљао и желео да искаже протест и незадовољство због тога што му је Курти забранио изјашњавање на референдуму - рекао је Петковић.

Он је навео да је српски народ са КиМ гласао на измештеним бирачким местима у Врању, Куршумлији, Новом Пазару и Рашки.

- Морали смо за један дан да се потпуно реорганизујемо, јер је референдумски материјал заплењен и налази се на терминалу административног прелаза Мердаре - навео је Петковић.

Он је објаснио да је референдумски материјал на Мердару, као и увек у сличним ситуацијама, требало да преузме мисија ОЕБС-а и даље их дистрибуира по српским срединама, али да их је уместо ОЕБС-а сачекала косовска полиција која је запленила материјал, а људе који су га носили лишила слободе, укључујући и координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића.

- Звао сам Мирослава Лајчака да се људи ослободе, а да ОЕБС преузме материјал и да га дистрибуира у српским срединама. Он је казао да ће да се обрати Куртију и то је било све. Не могу да верујем да Запад не може да изврши притисак на Куртија - закључио је Петковић.

Он је оценио да Запад подржава Косово као своје чедо, али да ће Србија наставити да се мирним и демократским путем бори за одржавање избора на КиМ 3. априла.

БОНУС ВИДЕО: DRAMA NA MERDARU: Kosovska policija hapsi Srbe i pleni izborni materijal

 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СИНИША МАЛИ ПРВИ КАНДИДАТ ЗА МАНДАТАРА: У игри за премијера и Брнабићева, Вучевић и Весић