ГАБРИЈЕЛ ЕСКОБАР: Београд и Приштина би требало да се договоре под окриљем ЕУ, САД не подржавају бојкот избора

Танјуг

17. 01. 2022. у 09:38

ЗАМЕНИК помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Балкан Габријел Ескобар изјавио је да Вашингтон сматра да би Београд и Приштина требало да се договоре у оквиру структуре дијалога који води ЕУ, додајући да ће САД подржати имплементацију свега на шта они пристану.

ГАБРИЈЕЛ ЕСКОБАР: Београд и Приштина би требало да се договоре под окриљем ЕУ, САД не подржавају бојкот избора

Габријел Ескобар / Фото Танјуг

Ескобар је у интервјуу за Глас Америке, одговарајући на питање да ли ће САД бити више укључене у дијалог, рекао да је Европска унија посреденик у дијалогу, да то мора тако остати, а да га Вашингтон потпуно подржава.

Најавио је да ће САД бити много активније док подстичу Београд и Приштину да пристану на састанке, да се сагласе да примене споразуме који су већ постигнути и да активно напредују у решавању неких од отворених питања, укључујући нестале особе, енергију и друге кључне теме.

- Што се тиче тога како ће се формирати дневни ред, када ће бити заказани наредни састанци, то питање бих препустио својим колегама у Европској унији који се тиме баве - додао је Ескобар.

На питање да ли сматра да постоје услови за слободне и фер изборе у Србији, посебно узимајући у обзир ситуацију у медијима, Ескобар је рекао да је Вашингтон јасно ставио до знања властима у Србији да опозиција треба да има сва права да слободно учествује на изборима, а да је такође јасно саопштио опозицији да не подржава бојкот.

- Не верујемо да су бојкоти ефикасно политичко средство. Људи би требало да буду у могућности да бирају између разних опција и из разних разлога за лидере своје земље и зато опозиција не треба да бојкотује - истакао је Ескобар.

Он сматра да влада треба да створи све неопходне услове за слободне и поштене изборе, додајући да САД у том погледу такође веома блиско сарађују са европским партнерима и са ОЕБС-ом да би обезбедиле смернице и метрику помоћу којих може да се мери и једно и друго.

Фото Амбасада САД Србија

На питање да ли то значи да не мисли да сада постоје услови за слободне и поштене изборе, Екобар је одговорио да су сви избори јединствени и нови и захтевају праћење, подршку и учешће свих политичких актера.

Ескобар је рекао да се слаже са представницима цивилног друштва који истичу да су приватни медији веома наклоњени влади, оцењујући да је то чињеница.

На питање да ли САД планирају да ураде нешто тим поводом, Ескобар је одговорио да САД имају веома добар и веома снажан дијалог са Владом Србије у мери у којој они могу да обезбеде слободно и фер извештавање о опозицији.

- То треба да ураде. То је очекивање које имамо од Владе Србије и српских регулаторних агенција - рекао је Ескобар.

На питање какав је став САД поводом протеста који се у Србији одржавају против компаније Рио Тинто, одговорио је да људи треба да имају право да се обрате својој влади.

- Влада има неке обавезе кроз своју кандидатуру за ЕУ у вези са животном средином. Ми смо спремни да радимо са њима и вољни смо да им помогнемо да унапреде своје резултате у еколошком менаџменту - додао је Ескобар.

БОНУС ВИДЕО: 

БЛОКИРАН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ТРБУШНИЦА: Мање групе Ћутиних "еколога" заустављају саобраћај

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СИНИША МАЛИ ПРВИ КАНДИДАТ ЗА МАНДАТАРА: У игри за премијера и Брнабићева, Вучевић и Весић