ВУЧИЋ О РЕЗУЛТАТУ РЕФЕРЕНДУМА: Честитам грађанима Србије на уставним променама

Novosti online

16. 01. 2022. у 22:08 >> 22:16

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић саопштио је вечерас прелиминарне резултате референдума.

ВУЧИЋ О РЕЗУЛТАТУ РЕФЕРЕНДУМА: Честитам грађанима Србије на уставним променама

Фото: Новости

Председник Вучић се обратио јавности из централе СНС.

Србија је изгласала промену референдума. Ради се о разлици од око 20 одсто.

Од 97,02 обрађених бирачких места резултати су следећи:

Неважећи гласови - 1,01 

НЕ - 39,52

ДА - 60,48

Вучић је честитао грађанима Србије резултат референдума и каже да "мисли да смо урадили добру ствар за нашу земљу".

- Честитам грађанима Србије на избору уставних промена на референдуму. То је било њихово демократско опредељење, није било проблема и све је изгледало како треба. Србија је послала веома позитивну слику у свет. Верујем да ћемо у наредном периоду успети да урадимо пуно по питању суштински независног судства - рекао је председник.

Вучић је рекао да неће бити одлагања избора.

- Ми морамо да водимо државу на одговоран, а не на популаран начин - изјавио је председник и додао да не би било лоше да СНС поново "доживи крах" са преко 60 одсто гласова.

Он каже да се "не плаши ничега" и да му је "чиста савест".

- Знате колико је људи из СНС-а против промена Устава? Знате ли колико њих није хтело ни да гласа? Иако сам највећи број изборних утакмица у последњих 12 година побеђивао, признавао сам и кад сам губио. Поштено је часно изгубити, а избори су 3. априла и њиховог одлагања неће бити. Видећемо какви ће им бити резултати, баш ћемо да видимо! Радујем се што мисле да су јаки и да ће да добију 39 одсто гласова, што није довољно за победу сложићете се. Борићемо се, па ћемо да видимо. Моје је само да вам кажем једно: имам много личних пријатеља који нису изашли или су ме убеђивали да гласам за "Не". Хвала им на пријатељству и не могу да се љутим на њих, то је демократија - каже Вучић.

Он је објаснио да је једва убедио родитеље да гласају за измену Устава.

На питање о излазности, председник каже да је референдум прошао јер је већина подржала.

- Били смо на 50:50 пре среде јер људи нису хтели да гласају за "Да". Има и много људи у СНС који не би дали овлашћења другоме, за кога не мисле да би радио у интересу државе. Излазност је за референдум велика, имали смо прогнозу 25 одсто, а ипак је око 30 - каже председник.

- Објективно и рационално сам задовољан. Верујем да ће и људи у Србији бити задовољни оним што долази после овога. Многи мисле да то није нарочито важно, али јесте. Сигурност правног поретка доводи више инвеститора, што значи више радних места, веће плате, веће пензије. Мислим да смо направили добар посао. Радујем се доброј утакмици - рекао је Вучић.

Он је додао да верује да ће председнички кандидат СНС победити у првом кругу избора.

Вучић је, одговарајући на питање о томе што су припадници иницијативе "Не давимо Београд" отишли на помен Оливеру Ивановићу, а дан завршили у кафани, да није ни очекивао да ће они жалити Ивановића. 

- Толико жале Оливера Ивановића да се проводе у кафани. А шта сте мислили, да га они стварно жале, да се брину за некога? Је л' сте видели оног лажова који је као повређен на шабачком мосту? Све је то маркетинг. Али неко мора да води озбиљну политику, државничку политику - изјавио је Вучић.

Биралишта у Србији су затворена у 20 часова. Грађани Србије су се данас на референдуму изјашњавали да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа. 

Референдумско питање гласило је: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани су се изјашњавали заокруживањем одговора "да" или "не".

У Уставу се сада уводе нова правила у начину избора судија односно тужилаца. Њих више директно неће бирати парламент. Скупштина Србије ће сада изгласати по четири истакнута правника који ће ући у састав Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца.

Они ће затим, заједно са осталим члановима ова два тела (има их укупно по 11) бирати судије и тужиоце. Укида се и пробни мандат судија, па се они неће као до сада бирати прво на три године већ на цео радни век, под условом да не прекрше нека од правила обављања функције из закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)