МАХИНАЦИЈЕ И НЕРЕАЛНИ ТРОШКОВИ: Како се у СББ обрачунава порез?

Новости онлине

15. 01. 2022. у 12:03

СВИ грађани Србије сведоци су како се већ месецима у одређеном делу јавности, нарочито у медијима у власништву Унитед групе, води синхронизована кампања против Телекома Србије.

МАХИНАЦИЈЕ И НЕРЕАЛНИ ТРОШКОВИ: Како се у СББ обрачунава порез?

Фото: Принтсцреен

Тенденција да се Телеком престави као губиташко предузеће, које се расипа новцем грађана и грца у дуговима, иако сви званични документи показују управо супротно, долази из само једног разлога а то је неминовно јачање Телекома на свим тржиштима.

У наставку можете видети неке од шема на основу којих СББ успева да уплати мање новца у буџет Републике Србије него што би то реално требало.

Приходи компаније која послује у "монополским" условима Телекома, у 2019. су били чак 235 милиона евра а у 2020, години пандемије, су порасли за милион евра. Овде уочавамо да за разлику од 2000-их година, како је једном рекао Драган Ђилас, у нашој земљи данас очигледно постоје људи који могу да израчунају колико је 20% од неког броја. Па тако пословним расходима, којима привредно друштво оптимизује порезе у минималном износу од 80.000.000 евра, а што су расходи који нису реални, буџет Републике Србије бива оштећен за минимум 4 милиона евра на годишњем нивоу. Они овим махинацијама и представљањем нереалних трошкова умањују пореску основицу, на основу које се обрачунава порез на добит. Неки од пословних расхода представљају ставке попут реемитовања програма, трошак амортизације опреме или пословних расхода (повезана лица), што је посебно занимљиво.

У ревизорском извештају наводи се да су у 2020. години констатоване дугорочне обавезе према повезаним правним лицима у износу од чак 295 милиона евра! Једно од повезаних правних лица из иностранства је, гле чуда, Унитед Гроуп Б.В. Холандија, од којих је СББ узео дугорочни кредит на који плаћа камату. Да, добро сте разумели – СББ, у власништву Унитед групе, позајмљује новац од Унитед Гроуп Б.В. Холандија и на то узима камату. Уз то, главница кредита је у фази мировања (грејс период), што значи да се на кредит плаћа пун износ камате. И сада би обичан човек помислио – фирма сама себи позајмљује новац и на то узима камату, И то у пуном износу.

Неплаћањем главнице кредита, стичу се услови за књижење камата у пуном износу и аутоматски се смањује укупна добит, а следећи логичан корак је да је и порез на ту добит мањи. Тако је Унитед група смислила да на овај начин оштети државу Србију. Тако су, рецимо 2018. године, према ревизорском извештају, финансијски расходи (камате) били 18.200.000 евра, 2019. 17 милиона, а прошле године 15 милиона евра. Да појаснимо, Унитед група позајми сама себи новац, на то плаћа камату од неколико милиона евра и за толико умањи основицу за обрачунавање пореза на добит у Србији.

И тако долазимо до дела ревизорског извештаја где апсолутно доминира пословни расход према повезаном правном лицу Унитед Медиа АГ Швајцарска. Позната лица широм Европе, потпуно отворена за сарадњу, заиста звучи идилично… Највећа идила десила се управо прошле године, када је износ пословних расхода према повезаним правним лицима износио невероватних 44 милиона евра, што у динарима износи 5,2 милијарде. Овде треба напоменути да су ревизори закључили да се компаније СББ заиста води оном паролом да свакога дана буду барем мало бољи него јуче. Тако они у свом извештају кажу да ова ставка у њиховим пословним књигама из године у годину расте и да је само у односу на 2019. годину разлика прошле године била 4,3 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОКРЕТ СОЦИЈАЛИСТА ОДГОВОРИО ЋУТИ: Може он Вулина да вређа онолико колико га и мрзи али Србију неће уништавати