ИЗБОРНА ТРКА УЗ ШТОПЕРИЦУ: Привремено надзорно тело утврдило методологију праћења предстојеће кампање

В. Н.

27. 12. 2021. у 21:12

ПРИВРЕМЕНО надзорно тело за праћење медија усвојило је данас методологију праћења рада медија и њиховог односа према политичким актерима у предизборној кампањи, али и у периоду пре расписивања избора.

ИЗБОРНА ТРКА УЗ ШТОПЕРИЦУ: Привремено надзорно тело утврдило методологију праћења предстојеће кампање

Чланови Надзорног тела / Фото Танјуг

Копредседавајући овог тела Раде Вељановски рекао је да ће им у раду помоћи Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), чијих шест представника су чланови Привременог надзорног тела, јер ће, како каже, добијати недељне извештаје о томе како се понашају медији. О томе ће редовно бити обавештавана јавност, рекао је Вељановски.

Према његовој оцени, медији нису нарочито заинтересовани за рад Привременог надзорног тела и то, како каже, не сматра конструктивним, имајући у виду важност тренутка и избора који ће бити одржани 3. априла. Подсетио је да је тело за праћење медија раније упутило апел политичарима да не иду селективно на гостовања, јер су неопходне дебате оних који различито мисле.

Члан Привременог тела испред РЕМ Срђан Миљковић рекао је да је методологија праћења заснована на смерницама ОЕБС и на основу закључка Међустраначког дијалога из којег је настало привремено тело. Он је објаснио да ће се мерити програмско време које ће медији пружати учесницима кампање, да ли се поштују закони, утврђиваће се на који начин медији извештавају о учесницима, а пратиће се и анализирати најфреквентније теме медијских наступа. Такође, мериће се време које је посвећено државним функционерима, као и огласне поруке.

- Сагласили смо се да ми као привремено тело треба да обратимо пажњу у вези са референдумом, да медији омогуће разговор, дебате, а ми ћемо то пратити и обавестити јавност - рекао је Миљковић.

Данашњој седници присуствовао је и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХИСТЕРИЈА У ХРВАТСКОЈ ЗБОГ ОПТУЖНИЦА: Прете блокадом Србији како би сакрили злочин