ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА НА САМИТУ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Србија и у будућности доследан и поуздан партнер САД-а (ВИДЕО)

Novosti online

09. 12. 2021. у 16:35 >> 16:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас на Самиту за демократију. Председник Вучић на овом Самиту учествовао је на позив председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА НА САМИТУ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Србија и у будућности доследан и поуздан партнер САД-а (ВИДЕО)

Фото: Принтсреен

Главне теме дводневног самита су јачање демократија, одбрана од ауторитарности, решавање проблема корупције и промоција људских права.

Обраћање председника Вучића

- Поштовани председниче Бајден, Поштовани шефови држава и влада, Даме и господо, Посебна ми је част и задовољство што имам прилику да вам се данас обратим на догађају који сматрам изузетно важним за даље јачање демократских вредности на глобалном нивоу. Веома је позитивно то што су САД препознале потребу организовања оваквог догађаја који промовише и поново указује на значај демократских вредности у време када се говори о „кризи демократије“.

- Наша земља континуирано ради на јачању демократског друштва у којем сви грађани имају једнака права и могућности да развијају сопствене потенцијале и да учествују у свим аспектима друштвеног, културног, политичког и економског живота. Посвећени смо борби против корупције, јачању људских права и фокусирани смо на постизање конкретних резултата у овој области, како на унутрашњем, тако и на спољнополитичком нивоу.

- Србија је у потпуности посвећена европским вредностима, демократским принципима и владавини права. Пуноправно чланство у Европској унији је наш кључни спољнополитички приоритет и стога улажемо континуиране напоре у нашем процесу придруживања Европској унији, који укључује усвајање најбољих европских пракси и примера у областима као што су владавина права и борба против корупције. Поред тога, припремамо се за предстојеће изборе који ће бити одржани на пролеће како бисмо осигурали да се чује глас народа. Поново смо успоставили радну групу за изборе, уз посредовање ЕУ, и изменили законе како бисмо осигурали да се политичке странке осећају равноправно.

Фото: Принтсреен

- У претходном периоду, посебну пажњу смо посветили остваривању што бољих свеукупних односа и сарадње у региону. Јачање контаката и боља инфраструктурна повезаност представљају полазну основу за бољи квалитет живота грађана, што олакшава дијалог о поштовању демократских вредности. У том духу, Србија је покренула иницијативу „Отворени Балкан“, за коју сам уверен да промовисањем четири слободе кретања – људи, роба, капитала и услуга, ствара услове за јачање свих демократских вредности. Наш водећи принцип је да нико не сме бити остављен по страни у остваривању основних права и слобода. Стога, дозволите ми да изразим уверење да је Самит за демократију права прилика да се укаже на потребу равноправног третмана свих народа и верских група у региону у циљу даљег јачања стабилности у овом делу Европе, што је предуслов за стварање још просперитетнијег Западног Балкана, оријентисаног ка будућности.

- Допринос који даје владавини права и јачању демократског процеса, Србија је показала и кроз резултате и транспарентан приступ постигнут на националном нивоу у борби против корупције и у јачању владавине права.

- Дозволите ми да истакнем и да је наша земља подједнако посвећена поштовању мањинских права, која су наслеђе на које смо посебно поносни. У том смислу, подсећамо да је наш систем заштите мањина добио највише похвале из низа непристрасних међународних извора. Србија је и лидер у региону када је у питању родна равноправност. Владу Републике Србије предводи председница Владе и чини је скоро 50% жена. На дужностима начелника градских и општинских управа налази се преко 70 жена. У правосуђу, 56% јавних тужилаца су жене, у судовима опште надлежности имамо 69% жена, а у судовима посебне надлежности тај проценат је 76,3%.

- Користим ову прилику да најавим и нову иницијативу, за коју верујем да је подржавају и остали лидери Западног Балкана. Заједно морамо да убрзамо инклузију Рома. Морамо улагати у Роме који су демографски активни, богати предузетничким духом и представљају вишејезичну заједницу, која је била највише искључена из токова напредовања и најтеже погођена током КОВИД-а.

- Сваком злоупотребом демократских принципа ми само обмањујемо себе и тиме угрожавамо, пре свега, сопствено добро. То је посебно истакла актуелна пандемија, подсећајући нас да нико није имун на глобалне претње и да морамо показати да су демократије способне да се изборе са овим заједничким изазовима, као и да донесу конкретне резултате за наше грађане. Србија је спремна да и у будућности буде доследан и поуздан партнер у том циљу. Хвала вам на пажњи - закључио је председник. 

Подсетимо, Самит је део Бајденовог предизборног обећања да ће ојачати демократије широм света у време када јачају аутократске владе, додаје се у тексту.

Бајденова администрација наводи да ће лидери бити охрабрени да најаве одређене акције и посвећеност значајним унутрашњим реформама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)