ХАГ САОПШТИО: Девета статусна конференција Тачију 15. децембра

Танјуг

06. 12. 2021. у 08:44

ДЕВЕТА статусна конференција у процесу против некадашњег главног команданта ОВК Хашима Тачија и још тројице шефова те паравојске, оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији, заказана је за 15. децембар.

ХАГ САОПШТИО: Девета статусна конференција Тачију 15. децембра

Хашим Тачи

Конференција треба да се одржи пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, где се у притворској јединици налазе сва четворица оптужених.

На конференцији, којој оптужени не морају да присуствују лично, представници тужилаштва и њихови адвокати расправљаће о напретку поступка и обелодањивању доказа, истрага које су у току, а од чијег окончања зависи и почетак предстојећег суђења.

Оптужени - Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи - највероватније ће, као и до сада, конференцију пратити путем видео-линка из притворске јединице, а њихове ће ставове и интересе заступати њихови браниоци.

Судија је позвао тужилаштво и одбрану да му писане поднеске у вези са обелодањивањем доказа, њиховим истрагама, сведоцима, преводима докумената и другим питањима доставе, ако желе, до 10. децембра.

Тужилаштво је раније најавило да ће до 31. јануара 2022. године окончати обелодањивање својих доказа, а на конференцији ће бити позвано да се изјасни да ли тај датум остаје.

Судија је предвидео да се 10. статусна конференција одржи 4. фебруара.

Сва четворица оптужених ухапшени су 5. новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Тачи, који је био председник привремених приштинских институција, претходно је поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине на 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године, на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су биле против ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГРЧКА НАУЧНИЦА О ОТВАРАЊУ ХРИСТОВОГ ГРОБА: Око тог места влада јака енергија - инструменти су нам се искључили (ВИДЕО)