ПРЉАВА КАМПАЊА ЗАПАДА: Вучић им диктатор због везе са Сијем и Путином

Д. М.

06. 12. 2021. у 09:00

СВЕ су очигледнији покушаји, и унутар Србије и изван ње, да се власти у Београду залепи етикета аутократске, а председник Александар Вучић стави у исти кош са лидерима које Запад третира као претњу, попут шефа белоруске државе Александра Лукашенка, руског лидера Владимира Путина, па и кинеског вође Си Ђинпинга.

ПРЉАВА КАМПАЊА ЗАПАДА: Вучић им диктатор због везе са Сијем и Путином

Архива

Према тумачењима аналитичара, у том контексту могли би се посматрати и еколошки протести, а чији је један од циљева да се под паролом борбе за заштиту животне средине појачава наратив о нарушеној демократији у Србији.

Зато и не чуди што се уочи последњих блокада путева широм Србије огласио и професор вашингтонског Универзитета Џон Хопкинс, Данијел Сервер, иначе стари критичар власти у Београду и албански лобиста. Он је поручио да "све развијеније партнерство Србије са Русијом, нашу земљу удаљава од ЕУ и западних вредности".

Није први пут да се из Вашингтона чују замерке због наше сарадње са Москвом и Пекингом, али је Сервер сад отишао и корак даље, тврдећи да том сарадњом Београд "де факто постаје аутократски савезник аутократије".

- Вашингтон и Брисел до сада нису желели да делују услед бојазни да ће алтернатива у Србији бити гора. Тај став би се, наравно, могао променити. Србија се дефинитивно окреће Русији и Кини, које неће критиковати њену клептократску аутократију. Све то би могло бити налик ситуацији у Белорусији у којој влада аутократа без трунке легитимитета - који се ослања на произвољну силу да би остао на власти - рекао је Сервер, којег је посебно "зажуљала" недавна посета министра унутрашњих послова Александра Вулина Москви.

С друге стране, Сервер, али и многи други критичари Београда по правилу "жмуре" на сваки потез и Вучића и Владе који иде у правцу тога да се у Србији поштују Устав, закони и демократске процедуре, јер то очигледно не иде наруку доказивању тезе о аутократији.

Тако се још нико није огласио ни о Вучићевим порукама у разговору са мештанима лозничког краја да ће одлуке о евентуалном руднику јадарита у њиховом крају доносити искључиво народ. Ћути се и на председникове поруке да ће бити измењен Закон о експропријацији, што је и један од главних захтева еколошких протеста, али не зато што је неуставан, већ зато што у њега треба уградити боља решења.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност, каже, за "Новости", да нема дилеме да снажна Србија не одговара никоме осим Србима:

- Најмање одговара албанском лобисти Серверу. Овакве изјаве су део пропагандног покушаја да се пред западном јавношћу српска власт окарактерише као претња, па да се онда и деловање против ње легитимизује. Наравно, организатори "еколошких протеста" са екологијом заправо немају везе, већ комплетни "зелени" наратив користе за дестабилизацију Србије.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је Серверова изјава у најмању руку цинична и малициозна:

- Боље би било да је Сервер рекао да се ЕУ и Вашингтон одмичу од Србије, тиме што признају сецесионизам Косова. Не одмиче се Србија од ЕУ, Србија не узима ништа од ње. Нити се одмиче од Америке, јер ни на који начи не штети америчким интересима. Већ се САД и ЕУ одмичу од нас тиме што угрожавају виталне интересе наше земље. С једне стране нам отимају део наше територије, а с друге руше Дејтонски споразум, ударајући тиме и на Србе у Босни и Херцеговини. Они нас гурају од себе, а Србија врло обазриво и одмерено гради стратешко партнерство са Русијом и Кином, али се не конфронтира са Западом.

БРНАБИЋЕВА: ЗАХТЕВИ ПРОТИВУСТАВНИ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић поновила је у недељу да протести немају везе са екологијом и оценила да су захтеви организатора блокада противуставни. Навела је да је један од њихових захтева да се повуче Закон о референдуму и објаснила да се он мења како би се ускладио са важећим Уставом из 2006.

- Тај акт не предвиђа праг за референдум, а Закон о референдуму из 1994. предвиђа. Ми само изједначавамо Закон са Уставом. Овим протестом се тражи да не поштујемо Устав и законе наше земље. Да ли је то држава у којој желимо да живимо и да ли је то владавина права - упитала је Брнабићева, која је поновила да је доказ да су протести политички, а не грађански и то што њима присуствују поједини представници опозиције као што су Драган Ђилас, Мариника Тепић, Борко Стефановић...

МАЛИ: ИЗМЕНЕ ЗАКОНА У ЧЕТВРТАК

МИНИСТАР финансија Синиша Мали најавио је у недељу да ће се већ на наредној седници Владе, у четвртак, наћи измене Закона о експропријацији.

- Закон јесте у складу са Уставом, а у питању су неки рокови, који, према мишљењу председника Вучића, а и нашем, дају краћи временски рок за одлучивање око продаје имовине од пет дана. Крајњи рок за потписивање је 10. децембар, а ући ће у парламент на усвајање до краја године - рекао је Мали, и нагласио да тај закон нема везе са "Рио Тинтом".

ВЕСИЋ: ПРАВО НА СТАВ, АЛИ БЕЗ БЛОКАДЕ

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић поручио је у недељу да свако има право да изрази своје политичко мишљење, али не тако што ће блокирати живот других људи.

Он је подсетио на сцене са протеста у суботу, попут оне када жена носи дете преко моста јер мора на дијализу, а не може да прође колима:

- Сваки грађанин који је незадовољан неким законом има право да сакупља петиције, има право да протестује, али не тако што ће блокирати саобраћајнице. У суботу је отказано 79 линија градског превоза, а више од 25.000 људи није могло да га користи у време блокаде, и то напросто није у реду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)