"ЕКОЛОЗИ" БРАНЕ ЗАКОНЕ А ПОЗИВАЈУ НА БЕЗАКОЊЕ: Председница Владе поручује да се иза данашње блокаде путева крију искључиво политички мотиви

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

04. 12. 2021. у 07:00

ПРОТЕСТИ немају никакве везе са законима о референдуму и експропријацији, већ са политиком, поручила је у петак премијерка Србије Ана Брнабић, а уочи нових блокада путева широм Србије које су еколошка удружења, уз подршку дела опозиционих партија најавила за данас.

ЕКОЛОЗИ БРАНЕ ЗАКОНЕ А ПОЗИВАЈУ НА БЕЗАКОЊЕ: Председница Владе поручује да се иза данашње блокаде путева крију искључиво политички мотиви

Фото Танјуг

Она тврди да два акта нису писана за пројекат "Јадар", односно наводна ископавања који би радио "Рио Тинто", па су поруке организатора који то тврде - "брутална лаж". Питала је и зашто су политички представници дела опозиције на улицама и да ли протестују против "Рио Тинта" који су управо "они довели у Србију и дали им све дозволе или против Закона о феререндуму који је сада усклађен са Уставом донетим 2006. године, када су били на власти или због нечег трећег".

- Да чујемо зашто протестују, јер су Драган Ђилас, Вук Јеремић, Млађан Ђорђевић и Зоран Лутовац против ствари које су они радили - истакла је председница Владе и апеловала на грађане да буду толерантни и стрпљиви, најављујући да ће припадници МУП учинити све да сачувају мир, ред и безбедност.

Како је навела, видеће се шта се ваља иза брега и зашто Рокфелер фондација плаћа протесте. Подсетила је да је измењен текст Закона о референдуму и народној иницијативи из 1994, по коме је гласање успело ако се изјаснила већина грађана који имају бирачко право. Сада је овај праг укинут, "јер је акт усклађен са Уставом из 2006. године, када СНС није била на власти а ни Александар Вучић, а члан 203 став 8 каже да је промена усвојена ако је на референдуму гласала већина изашлих бирача":

- Сви закони морају да буду у складу са Уставом. Страшно је колико су спремни да обмањују грађане. Закон о експропријацији не уноси никакве, посебне нове правне норме нити на било који начин олакшава да се нека имовина експлоатише на било који начин. То мора бити у складу са јавним интересом, а јавни интерес није лако прогласити и нико није толико бахат и безобразан да каже да је јавни интерес нечији стан како они кажу, па ће неко да уради експропријацију тог стана.

Истакла је да се овај акт мења у минималном обиму, да је био на јавној расправи, као и да су компаније давале предлоге за измене које је Влада Србије одбацила и додала да то може да се промени:

- Нико ко тражи да се тај закон данас повуче није дао ниједан коментар током јавне распаве. Јавни интерес не може да прогласи било ко за било који пројекат. То је лаж и они то знају. Протести немају никакве везе са та два закона, већ са политичком агендом.

На питање о захтевима организатора протеста да "полиција асистира, како би се смањила могућност инцидената и да заустави ауто-пут да би окупљени протестовали", одговорила је да то скандалозно и да говори о "њиховом степену бахатости":

- Полиција сме само да примени закон, а организатори протеста позивају да се он прекрши. Нико нема ништа против протеста, али да не спречавају слободу кретања и не заустављају саобраћај, посебно на међународним правцима. Тај позив је еквивалент позиву да неком желите да обијете стан и позивате полицију да вам у томе помогне.

Она је додала и да је животна средина била много угроженија пре 2014. године када је "држава почела да гради филтере за одсумпоравање термоелектрана" и најавила да ће следеће недеље изнети шта је све урађено на пољу екологије.

СПРЕМИЛЕ ЛИЛА ФАРБУ

НЕВЛАДИНА организација "Лила револуција" позвала је даме да данас, обучене у љубичасто и са кантицама фарбе у истој боји, изађу на путеве и мостове и обележе "све аутомобиле који учествују у блокадама који малтретирају грађана Србије":

- Наоружајте се осмехом, стрпљењем и лила фарбом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)