АФЕРА У САД ОКО БОРИСА ТАДИЋА: Шта је то Хантер Бајден хтео да ради у Србији?

Novosti online

03. 12. 2021. у 17:29

СИН председника САД Џоа Бајдена Хантер Бајден је планирао инвестициони састанак са некадашњим председником Србије Борисом Тадићем и српским богаташима, показују недавно откривени мејлови.

АФЕРА У САД ОКО БОРИСА ТАДИЋА: Шта је то Хантер Бајден хтео да ради у Србији?

Фото: Депоситпхотос/Новости архива/принтскрин/илустрација

Мејлови које је Фокс њуз објавио у четвртак — показују да је Хантер Бајден у априлу 2010. био у вези са српским страним агентом и тадашњим српским амбасадором у САД како би договорио састанак о потенцијалним инвестицијама.

Хантер се, како се извештава, састао са српским амбасадором САД Владимиром Петровићем и Тадићевим саветником за националну безбедност Јованом Ратковићем.

Према новообјављеним мејловима, Хантер Бајден је планирао да се састане са председником Србије Борисом Тадићем 2010. године.

Марк Дојл, некадашњи високи саветник тадашњег сенатора Џозефа Бајдена и финансијски директор Бајденове председничке кампање 2008. године, послао је 16. априла 2010. године имејл Хантеру Бајдену у којем га је обавестио да се срео са "Тадићевим шефом кабинета" и да су питали Хантера Бајдена да ли је заинтересован да се сретне са Тадићем.

- Срео сам се са Тадићевим шефом кабинета у четвртак, када сам био тамо и он је питао за Вас. Мора да је амбасадор пренео наш разговор - рекао је Дојл.

Амбасадор је наводно желео да уговори „целодневни“ састанак са Тадићем и „потенцијалним инвеститорима“ које је описао као „веома озбиљне људе“, наводи се у мејловима.

Хантер је 29. априла 2010. послао мејл амбасадору рекавши да је дошло до промене у његовом распореду и да није сигуран да ли може да оде на мајски састанак, додајући да жели да покуша посету у наредним месецима.

На основу мејлова није јасно да ли је Хантер Бајден на крају ипак отпутовао у Србију и састао се са инвеститорима.

Подсећамо, Хантер Бајден је у априлу 2014. постао члан одбора директора “Буризме холдингса”, највећег произвођача гаса у Украјини, иако није имао ни претходног искуства у гасној индустрији нити са украјинским регулатнорним пословима.

Имао је, међутим, једну значајну квалификацију – био је син потпредседника САД, новог и најважнијег украјинског савезника".

Џо Бајден је 2015, као тадашњи потпредседник САД, посетио Украјину да би подстакао званичнике да обнове своју борбу против корпуције. Он је притиснуо украјинску владу и довео до отпуштања државног тужиоца Виктора Шокина, након што овај није успео да истражи корупцију, укључујући “Буризму”.

Бајден је чак запретио да ће задржати милијарду долара загарантованог америчког зајма ако не избаце Шокина. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (1)

СВЕТЛОСТ НА ГРУДИМА: Откривено шта је Новак Ђоковић носио на телу током претходног меча на Ролан Гаросу