БОРИС ТАДИЋ ПРИЗНАО: Преговори са Рио Тинтом почели још у време Владе Зорана Ђинђића - подржавао их и Ђилас

Новости онлајн

03. 12. 2021. у 08:44

БИВШИ председник Србије и лидер СДС-а Борис Тадић признао је да су први преговори са Рио Тинтом почели још у време Владе Зорана Ђинђића, и да он као што је и тада подржавао и данас подржава овај пројекат, јер је он добар за Србију.

БОРИС ТАДИЋ ПРИЗНАО: Преговори са Рио Тинтом почели још у време Владе Зорана Ђинђића - подржавао их и Ђилас

Фото: Новости

- Дакле, Рио Тинто је дошао у Србију у време Коштуничине владе, а први преговори су почели још у време Ђинђићеве. Наравно да тај пројекат истраживања нисмо прекидали ни током нашег мандата, јер има огроман потенцијал за развој Србије и било је у интересу Србије да се истраживање заврши и да онда процењујемо спрам резултата тог истраживања оправданост даљих корака. То, наравно, подразумева да нам профит није био изнад заштите животне средине и здравља грађана - објашњава Тадић за Данас.  

Он је додао да нису прекидали пошто тај пројекат има огроман потенцијал.

- Тај пројекат има огроман потенцијал за развој Србије и било је и тада у интересу Србије да се истраживање заврши - додао је он.

На питање колика би штета била доласком Рио Тинта, Тадић је истакао да би се знало колика је корист, а колика штета требало би да имамо прво завршене апсолутно све релевантне студије, а не да информације о томе добијамо из протеста и парола.  

- Такве студије још нису све завршене, а Рио Тинто није завршио још ни фазу истраживања, тако да је неодговорно да се о томе било ко дефинитивно изјашњава у овом тренутку. Заштита животне средине је исувише озбиљна тема да би се користила за политичке манипулације и популизам - објашњава Тадић.  

- А ако је данас и овој фази оправдано протестовати против Рио Тинта без коначних процена о штетном утицају на животну средину, па онда би по тој логици требало одмах затворити и све активне руднике и фабрике које такође у мањој или већој мери штете животној средини. Међутим, такав екстремизам би био потпуно економски неодржив, а сиромаштво би се много више одразило на квалитет живота наших грађана, а у крајњем и на животну средину - наводи Тадић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)