НОВИ ПЛАН ЗАПАДА: Бришу "Дејтон" да у Бриселу сломе Републику Српску

Д. М. - С. М.

03. 12. 2021. у 09:00

ЗАПАДНИ центри моћи имају нову стратегију како би Републику Српску ослабили и укинули, а Русију избацили из Босне и Херцеговине и са Западног Балкана: да се Дејтонски споразум прогласи мртвим, а питање БиХ пређе у надлежност Брисела!

НОВИ ПЛАН ЗАПАДА: Бришу Дејтон да у Бриселу сломе Републику Српску

Фото АП

Ове опасне идеје изнео је Немац Кристијан Шмит, високи представник без легитимитета, који већ месецима, иако нема мандат Савета безбедности УН, практично у својству приватног лица упорно удара на Бањалуку и руководство Српске.

Најпре је оптужио Милорада Додика да хоће да "потпали" нови рат у БиХ, претио му је санкцијама, а чак је покушао и да му "напакује" хапшење, најављујући истрагу за корупцију у коју је наводно умешан српски члан Председништва БиХ.

Шмит је сад отишао и корак даље, разоткривајући да притисци Запада на Додика и РС неће стати, па је тако поручио да је време да "БиХ пређе пут од Дејтона до Брисела". Другим речима, он је најавио да би ЕУ у будућности могла да преузме већи колач одговорности када је реч о БиХ, тврдећи да такве идеје постоје и у Савету за имплементацију мира у Босни (PIC).

Намера Запада, у чије име говори Шмит, више је него очигледна: уколико би се ЕУ убудуће бавила БиХ, ту више не би било Русије да "квари срећу" оних који би да прецртају РС.

Такође, добро је познато шта се догодило кад је питање Косова и Метохије измештено из УН и пребачено на Брисел - године мрцварења без конкретних резултата и "гурање" да се заокружи независност лажне косовске државе.

Да се све јаче стеже обруч око Српске, показује и то да дипломате западних земаља последњих недеља практично опседају Сарајево. У главни град БиХ дошао је и немачки министар за Европу Михаел Рот, а у Сарајеву су и амерички изасланик Метју Палмер и директорка при европској служби спољних послова Ангелина Ајнхорст, који су у среду одржали трећи круг разговора, опет неуспешан, са председницима СДА и ХДЗ БиХ, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, о изборној реформи.

Огласио се и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је упутио упозорење лидерима у БиХ да "треба да одустану од балансирања на ивици рата и да изграде консензус како би осигурали будућност за све грађане БиХ". Блинкен је поручио и да САД остају чврсте у опредељености за суверенитет и територијални интегритет БиХ.

Фото О. Матавуљ

Политички аналитичар Жељко Будимир истиче да је Шмит оруђе Сарајева, које жели да РС наметне своје виђење БиХ:

- Он наставља да руши Дејтонски споразум, као и његови претходници, али мора знати да је у Дејтону донет Устав БиХ, а не у Бриселу.

И аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је сваки покушај да се анулира "Дејтон" враћање БиХ у сукоб:

- "Дејтон" је уграђен у темељ уставног поретка БиХ и то је међународни споразум који не може да се мења без сагласности свих страна. Шмит може о томе да прича, а чак и они који тако нешто сањају на Западу не би се усудили да то ураде.

ПИТА СЕ 55 ЗЕМАЉА, ОДЛУЧУЈЕ ОДБОР

САВЕТ са имплементацију мира у БиХ настао је у децембру 1995, након што је потписан Дејтонски споразум. Састоји се од 55 држава и представника различитих међународних организација, док Управни одбор чине САД, Русија, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Канада, Јапан, Председништво ЕУ и Европска комисија, као и Организација исламске конференције (ОИЦ), коју представља Турска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)