СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ ЗАДОВОЉНА Премијерка Брнабић: "Очекујем отварање кластера до краја године"

Танјуг

02. 12. 2021. у 14:42

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини Србије, где је у току расправа о извештају Европске комисије о Србији за 2021. годину, да очекује отварање поглавља до краја године, на међувладиној конференцији.

СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ ЗАДОВОЉНА Премијерка Брнабић: Очекујем отварање кластера до краја године

Фото: Танјуг

Брнанбићева је рекла да Србија може да буде задовољна Извештајем о напретку и да први пут од 2016. године постоји позитиван наратив у погледу реформи у области владавине права.

- Констатован је и напредак у области слободе изражавања и медија, што је такође важно, јер смо као влада много поклонили пажње том питању - рекла је премијерка.

Када је реч о економији, Србија има добар извештај и похвале, рекла је Брнабићева и додала да стабилност и брз опоравак долазе у време када се и даље боримо са пандемијом корона вируса.

Радило се, каже, на реформама у области владавине права, на перпорукама ГРЕКО, борби против организованог кирминала.

Наводећи да је Европска комисија препоручила државама чланицама отварање оба кластера (3 и 4), Брнабићева је казала да се и даље ради директно са државама да Србија добије ту подршку и отвори макар један од два кластера.

- Свакодневно смо у контакту са државама чланицама, одговарамо на сва отворена питања, дајемо разјашњења - рекла је она.

Премијерка је рекла да је извештај ЕК представљен свим релевантним организацијама и удружењима, наводећи да јој је посебно важно да нагласи да се отворено и транспарентно комуницира са свим чиниоцима у друштву.

Следећи корак су измене Устава у домену правосуђа, подсетила је премијерка, додајући да је референдум заказан за 16. јануар и да ће до тада представити грађанима о чему се одлучује на референдуму и зашто су те реформе важне.

Указала је и да је подршка грађана Србије за чланство у Европској унији на нивоу од 57 одсто.

У Скупштини Србије је у току расправа о извештају Европске комисије о Србији за 2021. годину, а посланици ће око 18 часова гласати за предлоге закључке које је поводом извештаја предложио Одбор за европске интеграције.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)