БЛИСКИ ИСТОК ИЗМЕЂУ ВАШИНГТОНА И МОСКВЕ: Да ли је Русија била у праву и да је време да Америка призна грешку?

Novosti online

01. 12. 2021. у 20:58

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе би требало да признају да се већина предвиђања Русије у погледу развоја ситуације у земљама Блиског истока обистинила, пише „Форин полиси“.

БЛИСКИ ИСТОК ИЗМЕЂУ ВАШИНГТОНА И МОСКВЕ: Да ли је Русија била у праву и да је време да Америка призна грешку?

Фото: Принтсцреен

Британски политиколог и историчар Анатол Ливен наводи у материјалу да је у очима западних политичара Русија „ревизионистичка“ сила која наводно покушава да измени статус кво и „оспори на правилима заснован међународни поредак“.

Међутим, на Блиском истоку, где су САД посејале много раздора у протеклих двадесет година, влада другачије мишљење, истиче Ливен.

Према речима стручњака, након више година супротстављање Москве регионалној политици Вашингтона показало се основаним не само са гледишта Русије, већ и самих Американца и њихових савезника.

С тим у вези, он подсећа да се руски председник Владимир Путин противио уласку америчких снага у Ирак 2003. године, јер је предвидео распад земље због наглог раста исламског екстремизма.

-Можда је требало да Американци послушају савет Русије?, пита се експерт.

Политиколог је као пример навео и сутацију у Либији наког свргавања режима Моамера Гадафија и устанке у Египту, Сирији и другим земљама региона 2011. године. У чланку се наводи да је Русију забрињавала победа исламиста и обнављање терористичких база.

Неки амерички званичници саветовали су тадашњег председника САД Барака Обаму да се не упушта у покушаје рушења режима Башара Асада у Сирији због ризика да би ДАЕШ (терористичка организација забрањена у Русији) могао да преузме власт, док је залагање Москве за исто то – осуђено, истиче „Форин полиси“.

Према наводима америчког медија, Москва је могла да утиче на потписивање иранског нуклеарног споразума 2015. године, а Вашингтон је могао да добије много повољнији споразум са Техераном да је послушао савете Русије о том питању још 2002-2003. године.

Историја Блиског истока показала је да бар у тој области постоји чврста основа за сарадњу двеју држава, али да Америка ради даљег развоја дијалога мора да призна да се у много наврата испоставило да је Москва у праву, а Вашингтон не, закључује аутор.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)