ВЕЧЕРАС У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Дачић расписује референдум о промени Устава

Танјуг

30. 11. 2021. у 15:26

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић расписаће вечерас референдум о промени Устава Србије.

ВЕЧЕРАС У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Дачић расписује референдум о промени Устава

Фото: Танјуг

Дачић ће референдум ради потврђивања Акта о промени Устава расписати након завршетка посебне седнице парламента, вечерас у 18.45, најављено је из Скупштине Србије.

Референдум би, како је раније најављено, требало да буде расписан за 16. јануар.

У парламенту је у току обједињена расправа о Предлогу Акта о промени Устава Србије, Предлогу Уставног закона за спровођење тог Акта и о Предлогу одлуке о расписивању референдума ради потврђивања Акта о промени Устава, чије усвајање ће омогућити промене Устава у делу који се тиче правосуђа.

Министарка правде Маја Поповић изразила је очекивање да ће данас парламент усвојити све предлоге како би могло да дође до промене Устава, а о чему ће грађани коначни суд дати на референдуму.

Навела је да чврсто верује да ће посланици двотрећинском већином усвојити акт о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, што је, каже, важно за грађане Србије не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

Додала је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцене и напредак Србије у процесу евроинтеграција

Поповићева је подсетила на разлоге за промену Устава, које имају за циљ између осталог повећање правне сигурности грађана, правну заштиту и суђење у разумном року.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)