ДА СЕ ПОШТУЈУ ДОГОВОРИ СА СРБИЈОМ: Словеначки председник у Приштини, Пахор подржао "Отворени Балкан"

Д. З.

29. 11. 2021. у 19:37

ТОКОМ посете Приштини, на заједничкој конференцији за новинаре са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, словеначки председник Борут Пахор изјавио је да подржава иницијативу "Отворени Балкан".

ДА СЕ ПОШТУЈУ ДОГОВОРИ СА СРБИЈОМ: Словеначки председник у Приштини, Пахор подржао Отворени Балкан

Фото: ЕПА

Он је нагласио да би Београд и Приштина међусобне проблеме требало да решавају у дијалогом, односно да би требало испоштовати постигнуте споразуме у Бриселу.

Пахор је истакао став да је “Отворени Балкан комплементаран процес који омогућава да се нека питања реше у сарадњи и да се избегну препреке и могуће решавање комплексних питања.“ и додао да Словенија подржава дијалог Београда и Приштине јер се, како је рекао, ради о процесу битном у ширем смислу.

Такође, упитан око става Љубљане за формирање Заједнице српских општина, Пахор је нагласио да споразуме постигнуте у Бриселу треба поштовати и дијалогом отклањати препреке за његово спровођење. Међутим, за разлику од словеначког председника, Вјоса Османи је навела да је "Отворени Балкан" "простор за ширење српске хегемоније", док је за неспровођење споразума из Брисела оптужила Београд.

- Устав је јасно рекао да то није у складу са њим, кршење Устава би било да ЗСО има извршна права - казала је Османи уз тврдње да је Приштина испунила 90одсто досадашњих споразума. Иначе, словеначки председник се састао и са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем, као и командантом Кфора.

БОНУС ВИДЕО -НЕВЕРОВАТАН ЧОВЕК, ПРАВИ ВИТЕЗ: Овако је чувени руски новинар најавио Вучића

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)