ДРЕЦУН: Последње упозорење Стејт департмента од претходних разликује помињање "вука самотњака"

Novosti online

29. 11. 2021. у 08:09

С ОБЗИРОМ на то да се на Косову и Метохији годинама, посебно од доласка међународних снага, развија једна веома снажна и добро повезана мрежа радикалних исламиста, џихадиста и терориста, који су повезани са сличним организацијама у региону, сасвим је нормално да амбасада САД и Стејт департмент издају упозорење на могућност терористичких напада, каже председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

ДРЕЦУН: Последње упозорење Стејт департмента од претходних разликује помињање вука самотњака

Фото: Танјуг

- На Косову (и Метохији) постоји капацитет за терористичке нападе - наглашава Дрецун и истиче да поред снажне исламистичке мреже има такође и доста повратника џихадиста са ратишта, као и појединаца који су били на тим ратиштима, али су се преко мигрантског таласа задржали на Косову и Метохији.

Међународне институције на Косову и Метохији упозориле су своје запослене да избегавају гужве и велике тржне центре у покрајини, а из представништва САД у Приштини још 22. новембра је стигло обавештење Стејт департмента да "терористичке групе настављају да планирају могуће нападе у региону Балкана, укључујући Косово (и Метохију)".

Упозорење Стејт департмента је стигло неколико дана пре оружаног напада у Глођану, када је у петак увече убијено двоје ученика и возач у локалном аутобусу.

Дрецун додаје да је већ било сличних упозорења и да су она била поприлично стереотипна у минулом периоду.

- Али овог пута се ради о упозорењу да је обавештајним деловањем откривен тзв. "вук самотњак", дакле неко ко је индоктриниран радикалном исламистичком идеологијом и спреман је да сам, а не као припадник терористичке организације, предузме одређене нападе и речено је да се то прати. Грађани су упозорени, поготово странци да не иду на одређена места која су идентификована као могућа мета напада тог "вука самотњака" - каже Дрецун.

На питање да ли је на неки начин упозорење америчке амбасаде повезано са терористичким нападом у Глођанима који се догодио неколико дана по објављивању саопштења, Дрецун одговара да у овом тренутку нема информација о извршиоцу напада и сазнања ко стоји иза њега.

Упозорење Американцима и осталима

Према речима Дрецуна, Стејт департмент издаје таква саопштења првенствено због грађана САД који би се могли наћи на местима терористичких напада.

- Наравно, кад се јавно објави такво саопштење оно је доступно свима који би евентуално могли да буду угрожени у случају терористичког напада. Првенствено се односе на грађане САД, али су јавно доступна и свима које интересује став Стејт департмента - закључио је Дрецун.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)