ВУЧИЋ И ПАХОР НАКОН САСТАНКА: Имамо веома добре односе, та сарадња ће и у будућности да расте (ВИДЕО)

Novosti online

28. 11. 2021. у 14:24

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председником Словеније Борутом Пахором. Након састанка Вучић и Пахор су се обратили јавности.

ВУЧИЋ И ПАХОР НАКОН САСТАНКА: Имамо веома добре односе, та сарадња ће и у будућности да расте (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

- Мислим да имамо веома добре односе са Словенијом - рекао је Вучић.

Разговарали смо о ситуацији у региону - рекао је Вучић.

- Отворено смо говорили о свим проблемима у региону, који нису мали, упознао сам председника Пахора са иницијативом "Отворени Блакан". Осноси између Србије и Словеније су на изузетном новоу, али увек можете да урадите боље и више. Хвала председнику Пахору што је дошао у Београд. Желимо још ближу и бољу сарадњу - додао је Вучић.

Обраћање Борута Пахора

- Председник Вучић је почео са изјавом о билетаралним односима, желим и ја да истакнем то на почетку. Сетио сам се својих првих посета Београду 2009. године, а касније и 2010.  када је почела нормализација односа са Србијом. Могу да констатујем да је сарадња одлична, што ме радује, јер је важно за обе земље и стабилност у региону. 

Са Вучићем разговарамо о европској перспективи Западног Балкана. Као што је и рекао Вучић, увек сам био привржен уласку људи Западног Балкана у ЕУ.

Као што знате, упозоравао сам да је према мојој процени сувише спор процес прикључивања.

Обе стране овде морају много тога да ураде него што је учињено претходних година. Овде се Вучић и ја слажемо, уколико ЕУ отвори своја врата државама у региону, та мисао о промени граница више не би постојала. 

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

 

Одговори на питања представника медија

Пахор је изјавио, одговарајући на питања новинара, да последњих година долази до продубљивања неповерења у региону, а да га изненађује то што Евопска унија на овакву ситуацију не уме да одговори. 

Лично ћу учинити све да се у Бриселу наиђе на веће разумевање за решавање билатералних и мултилатералних питања - каже Пахор.

Вучић је, говорећи о отварању поглавља, изјавио да у Европи кажу да смо све испунили, а да ли ћемо кластере отворити - "Бог сами га зна". 

Вучић: Немам намеру да се додворавам

- Немам намеру да се додворавам и да се улизујем, ако хоћете да нам отворите кластере - супер, хвала. Ако нећете - супер, хвала. На нама је да унапређујемо економију, а Србија најбрже расте у Европи - каже Вучић.

На питање о томе да ли је са Пахором разговарао о томе зашто ЕУ ћути на изјаве албанских званичника о формирању велике Албаније, Вучић каже да би Бриселу требао минут и по да реагује на овакве изјаве, али реакције не стижу.

- Да смо једном поменули формирање велике Србије, обесили би ме у Бриселу, али када се помиње велика Албанија, то је у реду, то је само успут - каже Вучић.

Фото: Принтсцреен

 

Вучић: Газелу блокирало 70 људи са једне и 50 са друге стране

Када је реч о протестима и блокирању ауто-пута, Вучић каже да кршењем слободе кретања, крши се и Устав.

- Угрожавају више слобода других људи, нису ни најавили протесте, чак и кад их је полиција замолила да то не раде. То је свакако мали број људи, а хвале се кад су највеће демонстрације, а то је 3.000 људи. Газелу је блокирало са једне стране 70, а са друге стране 50 људи. А у Београду живи 2 милиона људи - каже Вучић. 

Захваљујем се Пахору, Словенија је увек имала добру вољу и била добар партнер Србији - рекао је Вучић.

Пахор: Изјаве о промени граница угрожавају мир

- Изјаве о промени граница угрожавају мир и безбедност на Западном Балкану. Више пута сам рекао да то продубљује моју забринутост. Све то о чему смо последњих година сведоци, мора да брине све које интересује мир. Једини одговор на раст национализма јесте проширење ЕУ. И Еворпска Унија има одговорност да се томе посвети много више него што то чини данас - закључио је Пахор на крају обраћања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)