ЕХО СУСРЕТА ПУТИН - ВУЧИЋ: Гаранције Москве за Косово, Српску и јачање наше војске

Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 11. 2021. у 09:00

ЈАСНА порука да Србија неће бити остављена на цедилу око ствари око којих Русија може да помогне, а коју је шеф Кремља Владимир Путин пренео српском колеги Александру Вучићу, на састанку у Сочију, додатни је "цемент" у три важна српска стуба: одбрану Косова и Републике Српске, енергетску безбедност и оружану моћ земље.

ЕХО СУСРЕТА ПУТИН - ВУЧИЋ: Гаранције Москве за Косово, Српску и јачање наше војске

Путин и Вучић у Сочију / Фото Инстаграм

Ехо Путинове поруке, али и конкретних договора о најнижој цени гаса у Европи од 270 долара за хиљаду кубних метара, сигурно је снажно одјекнуо и на Западу. Ако је тамо и било неке сумње, сада је више него јасно - Русији одговара снажна Србија и помоћи ће јој да се одупре свим притисцима који следе.

То је посебно значајно уочи очигледног плана западних центара моћи да наредне године отворе питање о статусу Косова и будућности Босне и Херцеговине. Када је реч о КиМ, Путинов став је више него јасан: судбина јужне српске покрајине може да се "ломи" само у Уједињеним нацијама и нигде другде, по "диктату" међународног права, а не интереса појединачних држава.

"Ветар" у леђа Београду, Путин је дао и када је реч о фронту који се у региону очигледно формира против Србије. Наиме, после састанка двојице председника најављен је наставак сарадње у области одбране и наоружања, што је посебно важно у тренутку када наши суседи, пре свих Хрватска, покушавају на све начине да набаве што модерније оружје, притом оптужујући Србију да јачањем своје армије постаје претња на Балкану.

Не треба занемарити ни поруку руског шефа државе у вези са изборима који у Србији следе наредног пролећа. Путин је Вучићу пожелео успех на биралиштима, уз поруку да се нада да ће и гласачи у Србији одати признање успешној политици коју води. Нема сумње да је и то "жацнуло" оне факторе који у својој офанзиви слабљења Србије рачунају и на унутрашње снаге које би, синхронизовано са притисцима споља, требало да дестабилизују власт у земљи.

Говорећи о значају сусрета Вучића и Путина, премијерка Ана Брнабић рекла је у петак да није могла ни да сања да ћемо добити продужење важења цене за гас од Русије од 270 долара за хиљаду кубних метара:

- То што је председник Вучић успео да уговори са председником Путином представља велику сигурност за наше грађане и привреду који сада не морају да размишљају шта се дешава са енергетиком у свету. То може да буде и снажан подстицај за инвеститоре, јер је за њих велика ствар када знају да ће у наредном периоду бити гаса и колика ће бити његова цена.

Открила је и да се са председником Вучићем чула практично чим је изашао за трочасовних разговора у резиденцији руског председника, да су на састанку покрили све теме и да је оно што је Русија урадила за Србију "велики гест пријатељства и партнерства".

- То је у складу са нашом политиком да Србија иде ка Европској унији али да јачамо и развијамо везе са Русијом, САД, Кином, Турском и осталим земљама. Верујем да многима није драго након порука које су чули из Сочија, али све се своди на то колико сте конкурентни, а ми јесмо и сада смо добили крила да можемо да се такмичимо.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да нема никакве дилеме да нас Русија неће оставити ни кад се ради о РС ни о Косову:

- Јасно је да ће тек бити интензивирани притисци на Србију, а порука Русије је да ће стати иза нас онолико колико буде потребно да се одбране наши национални интереси. То је порука и свима онима који су у тим притисцима планирали да пређу границу, да је боље да "повуку ручну", јер ће то увести Балкан у нове турбуленције. Онима који изазивају проблеме сада је јасно стављено до знања да Србија неће остати сама и да треба добро да процене да ли би им се исплатило да уђу у нову конфронтацију с Русијом.

Анђелковић каже да је Русија земља која је евидентно спремна да подржи Србију да максимално јача, јер ће као таква истрајати у одбрани својих, али и руских интереса:

- Једина велика сила која, уз Кину, има интерес да ми јачамо, то је Русија. Друге велике силе, Америка, Велика Британија, Француска, све имају интерес да нас ослабе, јер само на нашу штету могу да реализују своје интересе. Москви је важно да ми останемо изван НАТО и да бранимо своје позиције на Косову и у РС.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: ПРЕМИЈЕРКА У МОСКВИ 10. ДЕЦЕМБРА

РУСКИ председник Путин најавио је, након сусрета са Вучићем у Сочију, да ускоро у Москви очекује и српску премијерку Ану Брнабић. Како сазнајемо, председница Владе требало би да иде у званичну посету Русији 10. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)