НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА: Повећане плате војницима, али то није све

Novosti online

09. 11. 2021. у 16:35

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Небојша Стефановић представио је данас, после обиласка Центра за обуку Копнене Војске у Пожаревцу, новине у вези са добровољним служењем војног рока.

НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА: Повећане плате војницима, али то није све

Фото: Министарство одбране

Осим олакшаних процедура пријављивања за добровољно служење, повећане су плате, али и убрзан и поједностављен поступак за пријем у радни однос у Војску Србије за заинтересоване по завршетку служења војног рока. 

Министар Стефановић је истакао да су у претходном периоду Министарство одбране и Војска Србије темељно радило на унапређењу концепта добровољног служења војног рока.

– Желели смо да људима који се определе да на овај начин дођу у своју војску да служе Србији да олакшамо и омогућимо што једноставније процедуре. Унапређења су спроведена на основу онога што су нам указали сами војници на добровољном служењу војног рока, а од којих један велики део жели да настави своју каријеру у Војсци Србије. Они су истицали да су до сада процедуре, рецимо, здравствених прегледа биле предуге и прекомпликоване, да су их већ прошли када су долазили да добровољно служе војни рок, а да су онда опет пролазили кроз другачије поново када су требали да постану војници професионалци. Сагледали смо те недостатке и затим уједначили све критеријуме и процедуре, тако да сада сви они који прођу здравствене прегледе током доласка на добровољно служење војног рока, фактички су тиме и прошли процедуре и прегледе да би могли да конкуришу за професионалне војнике – рекао је министар.

Он је објаснио да је тиме значајно смањено потребно време за ступање у професионалну војну службу војника који су добровољно одслужили војни рок.

– Прво, уштедели смо новац. Отприлике око 11 милиона динара смо уштедели само Управи за војно здравство зато што су толико коштали двоструки прегледи. Војници који, током добровољног служења војног рока, дакле у тих шест месеци, искажу намеру да буду професионални војници, сада могу да конкуришу за јединице, да предају сву документацију, да се у том времену ураде безбедносне провере и са важећим здравственим прегледом који ће им важити, већ у шестом месецу свог служења ће заправо моћи да знају да ли су примљени и да ли већ следећег месеца могу да ступе у редове професионалних војника – истакао је Стефановић.

Он је подсетио да се некада у процедурама пријема губило и по годину и по до две, што је доводило до тога да кандидати одустану од професионалне војне службе јер су у међувремену добили понуду за други посао.

– Повећали смо и плате. На добровољном служењу војног рока просек плате до сада је био 20.968 динара за војника, 22.000 за разводника и 23.000 за десетара. Полазници Школе резервних официра су имали око 15.881 динара просечно. Нова месечна плата биће 34.766 динара за војника, 36.504 динара за разводника, 38.000 за десетара и 38.000 за полазника школе резервних официра, што је веома значајно повећање. То је, дакле, са 125.000 на 208.000 за проведени период у војсци, односно 66 одсто повећање плате за војника, односно 141 одсто за полазника школе резервних официра, јер сматрамо да је неправедно да они које школујемо за резервне војне старешине буду у том смислу оштећени –  нагласио је министар.

Стефановић је оценио да су то сада пристојна примања и да ће то бити  значајан стимуланс. Он је, такође, као једну од новина истако нову, олакшану процедуру пријављивања. Сви заинтересовани за служење војног рока моћи ће да се пријаве у 1.500 експозитура "Поште Србије" и посредством е-управе. Он је подсетио да је пријављивање до сада било могуће само у надлежним центрима Министарства одбране.

Министар је изнео и податак да се у претходне три године константно повећава број упућених регрута у центре за обуку, те да је тако 2019. године на добровољно служење упућено 963 регрута, 2020. године 1.154 регрута, а ове године, без децембарског упутног рока, њих 1.268.

– Очекујемо више од 1.400 са децембарским упутом, што ће заиста бити један од најбољих резултата у последњих пар година. Не кажем да је то нешто чиме смо у потпуности задовољни, али постоји узлазни тренд и хоћемо да мотивишемо младе људе да дођу у своју војску, виде шта наша Војска нуди, какве све специјалности могу да обављају и шта је то што могу да науче – објаснио је министар Стефановић.

Он је додао и да ове мере неће бити једине које ће Министарство одбране, подстакнуто предлозима и сугестијама војника и грађана, предузети у наредном периоду.

– Заиста ослушкујемо шта је то што људи кажу и реагујемо, решавамо проблеме. Јуче сам имао прилику да разговарам с председником о томе. Он је неко ко добро разуме проблеме Војске. Хоћу да се захвалим за његову огромну подршку и помоћ, посебно на повећању плата за цео систем Војске Србије и Министартво одбране, које ће бити једно од највећих у земљи. Без подршке председника ни овај концепт о којем смо данас разговарали, ни све ово што радимо на повећању плата не би  било могуће и заиста очекујем да ћемо и у будућности наставити да јачамо нашу војску – рекао је министар одбране.

Стефановић је поручио да је поносан на сваког војника, који је дошао да служи добровољно војни рок.

– Захваљујем се њима и њиховим породицама. То је заиста посебна част за све нас што су се определили да дођу у нашу војску. Верујем да је велика част и за њих да буду део једне од најснажнијих организацији, која је највећа подршка нашем народу кроз целу историју – закључио је министар.

Министар Стефановић данас је у Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу присуствовао и делу обуке војника на добровољном служењу војног рока родова пешадије, оклопних јединица, артиљерије, инжињерије те војнополицијске и извиђачке специјалности. У склопу обиласка представљен је и новоуведени тренажер за обуку посаде тенка М-84, производ Војнотехничког института, који омогућава да се, уз помоћ компјутерске симулације истовремено и синхронизовано обучавају сви чланови тог оклопног борбеног возила. После обиласка, министар је одржао састанак са припадницима Центра за обуку Копнене војске на коме им је саопштио новине које се односе на рад њихове јединице и њене садашње и будуће припаднике. Он је такође искористио прилику да, из прве руке, чује предлоге припадника Центра у вези са унапређењем услова рада и функционисања тог састава.

Данашњој активности присуствовали су државни секретар Бранко Живановић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, заменик командната Команде за обуку бригадни генерал Никола Дејановић, начелник Управе за кадрове пуковник Златко Мишић, начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић и командант Центра за обуку Копнене војске потпуковник Душко Јовић.

БОНУС ВИДЕО - Борбено возило "Лазански"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)