БРИСЕЛ БИ АРХИВЕ УДБЕ И КОС: Европски парламент тражи од земаља Западног Балкана докментацију тајних служби из доба СФРЈ

Novosti online

31. 10. 2021. у 18:20

ОРГАНИЗОВАНИ криминал је озбиљан проблем за регион Западног Балкана, али и за целу Европску унију с обзиром на то да групе из региона имају снажне мреже и у ЕУ, упозорава Европски парламент, који тражи јачање сарадње с државама Западног Балкана и отварање архива из времена бивше СФРЈ.

БРИСЕЛ БИ АРХИВЕ УДБЕ И КОС: Европски парламент тражи од земаља Западног Балкана докментацију тајних служби из доба СФРЈ

Архива

У извештају аустријског посланика из редова Европске народне партије Лукаса Мандла, који је усвојен на Одбору за спољну политику Европског парламента (ЕП) тражи се и отварање државних архива из времена бивше Југославије како би се лакше откриле везе политике с организованим криминалом. Многе дипломате ЕУ, али и оне из држава чланица, верују како су Удба, КОС и друге службе користиле и криминалце за своје деловање, те да су то чиниле и у државама ЕУ у своје време, преноси Јутарњи лист.

- Везе између организованог криминала, политике и бизниса су постојале пре распада бивше Југославије и настављене су и након сукоба деведесетих. Заступници осуђују недостатак воље од стране надлежних власти у региону да отворе архиве бивше Југославије и врате досијее властима које то желе, пише у изјави за медије ЕП након усвајања овог извештаја.

Европосланици су позвали на већу сарадњу између држава региона која би укључивала и размену обавештајних података. Такву би сарадњу те државе требало да имају и са Европском унијом и другим међународним партнерима попут Сједињених Америчких Држава, Канаде и Велике Британије, наводи се у извештају.

Посланици ЕП траже од држава Западног Балкана да покажу већу политичку вољу за борбу против организованог криминала, учине све да би се скратио поступак пред судовима, повећа заплена илегално стечене имовине и искорене политичке и административне везе с организованим криминалом.

- Организовани криминал у региону Западног Балкана има велике последице и за ЕУ с обзиром на то да су државе тог региона често извор или транзит зона за кријумчарење дроге, људи, оружја и за прање новца, наводи ЕП.

rs.sputniknews.com

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери