ИЗАСЛАНИК САД ЗА БАЛКАН ЕСКОБАР: Кроз дијалог Београда са Приштином до нормализације односа, идеално међусобним признањем

Танјуг

28. 10. 2021. у 19:47

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик председника САД за Западни Балкан Гарбијел Ескобар изјавио је данас да Београд и Приштина треба да наставе са дијалогом у циљу нормализације односа.

ИЗАСЛАНИК САД ЗА БАЛКАН ЕСКОБАР: Кроз дијалог Београда са Приштином до нормализације односа, идеално међусобним признањем

Габријел Ескобар / Фото Танјуг

-Ставили смо јасно до знања да је дијалог та форма у којој обе стране, као једнаке, морају да раде на решавању својих разлика и нормализацији односа, идеално, кроз међусобно признање, поручио је Ескобар на слушању пред Пододбором за Европу спољнополитичког одбора Представничког дома Конгреса САД.

Показало се да дијалог функционише као форма решавања проблема, додао је он, и навео да једва чека да (специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине) Мирослав Лајчак настави снажно да ради на много изазовнијим питањима.

-Дијалог је она форма кроз који се може наћи решење. Подржавамо снажно напоре Лајчака да покрене дијалог, из наше перспективе ту смо да помогнемо да се две стране придржавају постигнутих споразума. У међувремену, иако нисмо део дијалога, и даље радимо врло блиско са Лајчаком да учинимо да обе стране буду флексибилне и прагматичне , усмерене ка решењу, истакао је Ескобар.

Он је, такође, изразио подршку иницијативи "Отворени Балкан".

-Мислимо да ће зближити људе, створити поверење међу људима, тако да да подржавамо сваки напор који приближава земље економски. Лидери су нас лично уверили да је та иницијатива отворена и за остале земље Западног Балкана. Добро да имамо регионално тржиште са 20 милиона људи, рекао је Ескобар.

Он је напоменуо да администрација председника Џозефа Бајдена охрабрује и америчке приватне инвестиције у Србију.

-Кинеске инвестиције су биле у предности јер их држава финансира, али подржавамо америчке инвестиције у Србији, навео је он.

Ескобар је поздравио учешће Војске Србије у међународним мировним мисијама, и указао на њену добру сарадњу са Националном гардом Охаја.

-Наши односи са Србијом се поправљају на рачун Русије, нагласио је он.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)