СРБИЈА ЈЕ ПОКАЗАЛА СОЛИДАРНОСТ И ПОДРШКУ: Ванг Ји се састао са Дачићем, похвално говорио о нашој земљи

Танјуг

28. 10. 2021. у 08:30

ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Ивица Дачић састао се у среду са државним саветником и министром спољних послова Кине Ванг Јиом.

СРБИЈА ЈЕ ПОКАЗАЛА СОЛИДАРНОСТ И ПОДРШКУ: Ванг Ји се састао са Дачићем, похвално говорио о нашој земљи

Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Јутјуб/CGTN

У срдачном и пријатељском разговору двојице бивших колега истакнуто је да су односи између двеју земаља традиционално добри и да су упркос свим препрекама последњих година достигли један потпуно нови ниво.

Дачић је искористио прилику да још једном изрази велику захвалност Кини за помоћ коју је током претходне године упутила народу Србије због кризе изазване пандемијом вируса ковид-19.

- Несебична помоћ коју Кина наставља да пружа је прави доказ стратешког партнерства и пријатељства између наше две земље - рекао је Дачић.

Изразивши захвалност бившем колеги на срдачној добродошлици Ванг Ји је рекао да његова данашња посета представља још једну потврду пријатељства две земље.

Он је захвалио Дачићу на доприносу који је на својим претходним функцијама дао развоју добрих односа између Србије и Кине, посебно истичући да је био први министар спољних послова који је посетио Кину у фебруару прошле године на почетку пандемије.

Србија је тада јасно показала подршку и солидарност у изазовном и тешком тренутку за Кину, казао је Ванг Ји.

Дачић је такође изразио захвалност на принципијелној подршци Кине у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и истакао заинтересованост наше земље за даље интензивирање политичког дијалога на највишем и високом нивоу, као и унапређење сарадње у различитим областима.

Када је у питању рад парламената, саговорници су констатовали да билатерални парламентарни односи између две земље данас добијају нови замах кроз свеобухватно стратешко партнерство. Сарадња посланика реализује се веома успешно кроз сарадњу група пријатељства и кроз рад Комисије за сарадњу између Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса.

Ванг Ји је Дачићу пренео поздраве председника кинеског парламента Ли Жаншуа, а председник Скупштине је истакао да са својим кинеским колегом Ли Жаншуом настоје да дају додатни допринос развоју парламентарне сарадње, о чему сведоче њихови онлајн састанци.

Изразио је наду да ће ускоро имати прилике и да размене посете.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: Живела Србија! ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У СЛИКАМА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)