ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Амбасадор Ђурић организовао пријем у част Абрамовићеве и 140 година дипломатских односа двеју земаља (ВИДЕО)

Танјуг

28. 10. 2021. у 07:57

АМБАСАДОР Србије у Вашингтону Марко Ђурић синоћ је у Њујорку организовао пријем у част Марине Абрамовић и великог јубилеја - 140 година дипломатских односа двеју земаља.

ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Амбасадор Ђурић организовао пријем у част Абрамовићеве и 140 година дипломатских односа двеју земаља (ВИДЕО)

Фото Танјуг

Пријему су присуствовали бројни званичници америчке администрације на челу са саветником амбасадора САД у УН Елизабет Милард, која је, подсећајући на знамените Србе попут Николе Тесле, Дејвида Вујића, поручила да се увек када Срби и Американци заједно раде, креирају, стварају и играју дешавају велике ствари.

На скупу на којем је Ђурић као специјални изасланик преседника Србије уручио златну медаљу једној од најзначајнијих уметница данашњице, прочитано је писмо председника Србије у којем је у своје и име српског народа изразио најдубље поштовање за рад Марине Абрамовић.

- Србија Вас чека отвореног срца, чекамо ваше нове перформансе и нове успехе - поручио је председник Александар Вучић и подсетио да је изложба „Чистач” коју је видело више од 60.000 људи била пример сарадње државе и уметника, а која између осталог показује и потврђује нову политку државе према култури.

Марина Абрамовић нагласила је да ју је признање које је добила из своје земље за свој рад дубоко дотакло.

Подсетила је да њена уметност није као сликарство, које сви када пожеле могу видети у музеју или галерију, јер иза завршеног перформанса мора да остане утисак и сећање које ће човек увек носити са собом.

Додала је да за њену уметност не би требало да постоји неко посебно знање теорије већ да је важно да сваки човек, био он чистач или председник осети ту енергију и емоције.

Како каже, важно је што је њен перформанс у МоМи који је привукао 850.000 посетилаца, више него било кога другог живог уметника, показао да је тај вид изражавања важан и жив део уметности.

Навела је и да увек говори да је све могуће и да сви могу да успеју, када је она успела, а долази са Балкана, где је све било тешко у време када је одрастала.

- Свако не за мене је нови почетак - рекла је Абрамовић, и нагласила да никада ако види зид испред себе не стаје већ иде даље и руши их.

Амбасадор Ђурић изразио је задовољство због скупа који слави и креативност и храброст и нагласио да верује да су управо те две важне особине само неке од многих које спајају српски и амерички народ.

- Уверен сам да ћемо сви заједно достићи велике ствари у годинама које су пред нама - рекао је Ђурић и нагласио да сви заједно можемо да срушимо зидове да бисмо направили друштво и односе које заслужујемо.

Скупу у Хадсон Јардсу, новом, модерном, престижном делу Менхетна, присуствовали су и владика источно-амерички Иринеј, професорка са Универзитета Колумбија Гордана Вуњак Новаковић, званичници града Њујорка, а за њих је амбасадор приредио гала вечеру у част Марине Абрамовић, којој је присуствовала и Милард.

Током дана на Тајмс скверу, на једном од два највећих билборда, а које је закупила амбасада, емитован је промотивни видео-спот који осликава везе Србије и Сједињених Америчких Држава, креиран поводом великог јубилеја 140 година дипломатских односа.

Централна прослава великог јубилеја у знак сећања на 1881. годину, када су потписани Трговачки уговор и Конзуларна конвенција, биће одржана почетком децембра у Вашингтону.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

VIJORI SE SRPSKA ZASTAVA: Spot o vezama Srbije i SAD svaka 3 minuta na Tajms skveru

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)